USA fordømmer protestleders mystiske forsvinden i Hviderusland

USA overvejer at indføre yderligere sanktioner mod Hviderusland, efter at landet har forsøgt at udvise oppositionspolitikere.

Det siger USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, ifølge nyhedsbureauet AFP.

– USA overvejer i samarbejde med vores allierede at indføre yderligere og målrettede sanktioner mod dem, der er involveret i krænkelser af menneskerettighederne og undertrykkelse i Hviderusland, lyder det fra Pompeo i en erklæring.

Pompeo er “dybt bekymret” over det, der er sket mod oppositionspolitiker og protestleder Maria Kolesnikova i denne uge. Han fordømmer handlingen og roser samtidig Kolesnikovas mod.

Mandag blev Kolesnikova ifølge tilhængere kidnappet på åben gade i Hvideruslands hovedstad, Minsk. Hun dukkede senere op ved grænsen til Ukraine, hvor hun ifølge to partikolleger rev sit pas itu, da ukendte mænd forsøgte at tvinge hende ind i nabolandet.

Det er uvist, hvor Maria Kolesnikova er henne nu, men der er meldinger om, at hun fortsat er i Hviderusland.

Siden valget i Hviderusland 9. august har der været massedemonstrationer mod præsident Aleksandr Lukasjenko, hvis regime beskyldes for massiv valgsvindel.

Den 38-årige Kolesnikova er den sidste tilbage i Hviderusland ud af tre kvinder, der alle stillede op mod Lukasjenko, der har siddet på magten i 26 år.

Flere fremtrædende oppositionsledere er blevet anholdt eller tvunget til at flygte fra landet.

EU forbereder sanktioner mod mindst 31 personer i Hviderusland – deriblandt landets indenrigsminister, meldte diplomater til nyhedsbureauet Reuters tirsdag.

Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), har også presset på for sanktioner.

– Jeg fordømmer på det kraftigste de voldelige overgreb mod og tilbageholdelser af fredelige demonstranter, oppositionspolitikere og pressen, som vi ser i Hviderusland. Det må og skal sanktioneres, sagde Jeppe Kofod til Ritzau tirsdag.

/ritzau/