Hviderussisk protestleder tilbageholdt ved Ukraines grænse

Den hviderussiske oppositionspolitiker og protestleder Maria Kolesnikova, som forsvandt mandag, blev tirsdag tilbageholdt under et forsøg på et krydse grænsen til Ukraine.

Det rapporterer det statslige tv i Hviderusland ifølge nyhedsbureauet AFP.

Omstændighederne omkring hendes forsøg på at komme til Ukraine er uklare. Nogle medier rapporterer om, at hun var kommet over grænsen til Ukraine sammen med to andre oppositionspolitikere.

Men grænsevagter benægter dette, og ifølge det statslige tv er de to andre oppositionspolitikere nu i Ukraine, mens Kolesnikova er blevet tilbageholdt.

– Kolesnikova tilbageholdes nu. Jeg kan ikke sige konkret, hvor hun er, siger Anton Bytkovskij, en talsmand for den hviderussiske grænsetjeneste.

Det officielle hviderussiske nyhedsbureau Belta skriver, at bilen, som Kolesnikova sad i, speedede kraftigt op, da den blev konfronteret af grænsevagterne på vej mod den ukrainske side.

– Kolesnikova var faktisk uden for bilen. Hun faldt ud af den, da den kørte mod grænsen, skriver Belta, som citerer grænsetjenesten.

Ifølge oppositionen bortførte maskerede mænd mandag Maria Kolesnikova på åben gade i Hvideruslands hovedstad, Minsk. De maskerede mænd kørte ifølge oppositionen Kolesnikova væk i en varebil.

Den 38-årige Kolesnikova var den sidste tilbage i Hviderusland ud af tre kvinder, der alle stillede op mod den siddende præsident, Aleksandr Lukasjenko, ved valget 9. august.

Siden valget i Hviderusland har der været massedemonstrationer mod Lukasjenko, hvis regime beskyldes for massiv valgsvindel.

Over 100.000 mennesker demonstrerede i Minsk søndag. Politiet foretog anholdelser af 633 personer under protesterne i flere dele af landet.

EU krævede mandag, at Hviderusland “øjeblikkeligt løslader” de mere end 600 personer, der sidder fængslet for at have deltaget i protesterne.

EU forbereder sanktioner mod mindst 31 personer i Hviderusland – deriblandt landets indenrigsminister, siger diplomater til nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/AFP