FN opfordrer kystlande til at tage imod strandede migranter

Tre internationale organisationer opfordrer middelhavslande til at tage imod 27 migranter, der blev reddet af et Mærsk-skib for mere en måned siden.

Skibet har siden ligget ud for Maltas kyst.

Ifølge organisationerne – FN’s Flygtningeorganisation (UNHCR), FN’s Organisation for Migration (IOM) og Internationale Rederier (ICS) – er migranternes situation “skrækkelig”.

Besætningen på skibet “Maersk Etienne” reddede migranterne 4. august efter en anmodning fra Malta.

Men Maltas premierminister, Robert Abela, har siden sagt, at hans land ikke er ansvarlig for dem.

Organisationerne beskylder regeringer for at bryde international lov ved at nægte migranterne at forlade skibet.

De udpeger ikke Malta specifikt som migranternes endestation, men opfordrer i stedet kystnære EU-lande til at træde til og vise solidaritet ved at tage imod migranterne.

– Betingelserne om bord forværres hurtigt, og vi kan ikke længere se til, mens regeringer ignorerer disse menneskers situation, siger ICS-generalsekretær Guy Platten.

– Tiden løber fra os, og ansvaret for de her menneskers sikkerhed hviler helt og holdent hos regeringerne, tilføjer Platten.

Migranterne blev samlet op i tunesisk farvand af besætningen på 21 mand i sidste måned. Det var Maltas kystvagt, der bad Mærsk hjælpe.

Blandt migranterne om bord er en gravid kvinde og et barn.

Situationen om bord på Mærsk-skibet spidsede til søndag, hvor tre migranter sprang over bord.

– Situationen på “Maersk Etienne” eskalerede i morges, da tre migranter hoppede over bord. Besætningen handlede hurtigt, og de reddede personer får nu den fornødne pleje, skrev Maersk Tankers, der er et af verdens største rederier inden for transport af olie og gas, på Twitter søndag.

– Vi beder fortsat om hurtig humanitær hjælp til de 27 migranter, der er strandet om bord på Etienne, skrev rederiet videre.

Den danske regering vil for alt i verden undgå, at migranterne kommer til Danmark, lød det i sidste uge.

/ritzau/AFP