Hviderussisk protestleder forsvinder efter tilbageholdelse

Oppositionspolitiker og protestleder Maria Kolesnikova er forsvundet i Hviderusland, efter at maskerede mænd tilbageholdt hende mandag morgen i landets hovedstad, Minsk.

Det melder oppositionsbevægelsen til nyhedsbureauet Reuters mandag aften.

De maskerede mænd kørte ifølge oppositionen Kolesnikova væk i en varebil. To af hendes allierede er ligeledes forsvundet mandag.

Den 38-årige Kolesnikova var den sidste tilbage i Hviderusland ud af tre kvinder, der alle stillede op mod den siddende præsident, Aleksandr Lukasjenko, ved valget 9. august.

Meldingen om hendes forsvinden har fået den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, til at udtrykke “stor bekymring for Kolesnikovas velbefindende”.

– Lukasjenkos regime må gøre det til sin største prioritet at sikre hendes tilbagevenden, skriver han på Twitter.

Siden valget i Hviderusland har der været massedemonstrationer mod Lukasjenko, som beskyldes for at have foretaget massiv valgsvindel.

Over 100.000 mennesker demonstrerede i Minsk søndag. Politiet foretog anholdelser af 633 personer under protesterne i flere dele af landet.

Mandag har EU krævet, at Hviderusland “øjeblikkeligt løslader” de mere end 600 personer, der sidder fængslet i forbindelse med protesterne.

– EU forventer, at hviderussiske myndigheder øjeblikkeligt løslader alle tilbageholdte af politiske årsager før og efter det falske præsidentvalg 9. august, siger Josep Borrell, EU’s udenrigschef, mandag ifølge nyhedsbureauet AFP.

– EU vil indføre sanktioner mod enkeltpersoner, der er ansvarlige for vold, undertrykkelse og forfalskning af valgresultater, tilføjer han uden at uddybe, hvilke sanktioner der er tale om.

Præsident Aleksandr Lukasjenko har siddet på magten i Hviderusland siden 1994.

Ifølge hans embedsmænd vandt han sidste måneds præsidentvalg med 80 procent af stemmerne. Svetlana Tikhanovskaja fra oppositionen fik ti procent af stemmerne.

Tikhanovskaja er siden flygtet til Litauen.

/ritzau/