Brasilien når over fire millioner smittede og håber på bedring

Over fire millioner mennesker har, siden coronapandemien begyndte, fået foretaget en positiv coronatest i Brasilien.

Det står klart, efter at sundhedsministeriet torsdag foretog sin daglige opdatering om situationen i landet, som har næstflest tilfælde i verden – kun overgået af USA.

Men der er håb om bedring.

Selv om der var næsten 44.000 nye smittetilfælde og 834 døde coronapatienter på 24 timer torsdag, er tendensen ifølge myndighederne nedadgående.

De mener nemlig, at epidemien kan have toppet. Den seneste måned har der været omkring 40.000 nye smittede om dagen og 870 nye døde gennemsnitligt.

Uafhængige sundhedseksperter er dog tilbageholdende med at konkludere noget endeligt.

– Dette er begyndelsen på det, som vi håber kan være en tendens til bedring, siger Mauricio Sanches, epidemiologi ved universitetet i hovedstaden Brasília.

Han advarer dog om, at man gerne skal se de gode tendenser to-tre uger endnu.

Samtidig kan der være store regionale forskelle i det enorme land, hvor der bor over 200 millioner mennesker.

I praksis ser man “27 forskellige epidemier”, forklarer han, hvilket kan give et skævt billede af den samlede udvikling.

Brasilien har haft 58,9 dødsfald per 100.000 indbyggere, men tallet er 74,6 i den nordlige del af landet og 30,9 i syden.

Paulo Lotufo, epidemiologi-professor ved universitetet i São Paulo, mener netop, at man er nødt til at tage landets størrelse i betragtning.

– De seneste to måneder har vi set en kurve, som er fremkommet på baggrund af regioner med bedring og andre, hvor det er blevet værre, siger han.

I den sydlige og midtvestlige del af landet er der stigninger. Imens har storbyerne São Paulo og Rio de Janeiro meldt om bedring, fortæller Paulo Lotufo.

Eksperter advarer om, at det kan blive værre igen, hvis lokalregeringer bliver nødt til at genåbne økonomier på grund af pres fra lobbygrupper og befolkningen.

Over 3,4 millioner mennesker er ifølge Johns Hopkins University raskmeldte i landet.

/ritzau/AFP