Rusland svarer igen og udviser norsk diplomat

Rusland udviser en norsk diplomat, og det sker som gengæld for, at Norge tidligere på måneden udviste en russisk diplomat.

Det oplyser udenrigsministeriet i Oslo.

– Vores ambassade i Moskva er blevet informeret af det russiske udenrigsministerium om, at en af vore diplomater ikke længere er velkommen i Rusland, hedder det.

Den russiske diplomat, der tidligere på måneden blev udvist af Norge, blev beskyldt for spionage.

– Dette er helt grundløst, lyder det fra en talskvinde for det norske udenrigsministerium.

– Vores diplomat har ikke brudt nogen regler og har optrådt helt og aldeles inden for rammerne af diplomatisk virksomhed, siger hun.

Navnet på den norske diplomat er ikke oplyst.

Den russiske diplomat, der blev udvist af Norge, mødtes tidligere på måneden på en restaurant i Oslo med en 50-årig norsk-indisk mand, som siden er sigtet for spionage.

De norske myndigheder omtaler den russiske diplomat som en efterretningsofficer.

Den russiske ambassade i Oslo siger, at det er deres vicehandelsrepræsentant, der er udvist. Rusland har protesteret over udvisningen.

Den 50-årige norske statsborger er sigtet for at have givet statshemmeligheder videre. Han nægter sig skyldig.

Men han har indrømmet, at han har modtaget penge til gengæld for oplysninger.

Manden har tidligere arbejdet i DNV GL. Det hed førhen Det Norske Veritas. Gennem sit arbejde havde han adgang til hemmelige oplysninger.

Avisen VG skrev i forbindelse med den 50-åriges anholdelse, at han havde kontakt til den norske forsvarsindustri og forskere, der arbejder med avanceret forsvarsteknologi.

Han er sigtet for brud på straffelovsparagraf 123 og 124 om afsløring af statshemmeligheder. Det kan give henholdsvis 3 og 15 års fængsel.

/ritzau/NBT