Medier: Japans premierminister vil træde tilbage

Premierminister Shinzo Abe vil træde tilbage som Japans leder på grund af helbredsproblemer.

Nyhedsbureauet Jiji citerer Abe for at sige, at han ikke har noget ønske om at skabe problemer ved pludselig at træde tilbage. Men en tyktarmsbetændelse har plaget ham længe, og han risikerer, at det forværres.

Den japanske tv-station NHK kunne lidt tidligere fortælle, at Abe – den længst siddende premierminister i Japan – har taget beslutningen om at træde tilbage.

– Beslutningen om at trække sig tilbage er truffet, siger en kilde tæt på toppen i Abes Liberale Demokratiske Parti.

Det kommer som en meget stor overraskelse for det politiske liv i Japan, og det kunne straks måles på de finansielle markeder, som dykkede.

Abe vil fredag formiddag klokken 10 dansk tid holde pressemøde, hvor han vil tale om sin helbredssituation og den politiske konsekvens.

Ifølge det japanske medie Japan Today har Abe gennemgået to hospitalsundersøgelser inden for en uge.

Embedsmænd har sagt, at Abes helbred var fint, men hospitalsbesøg, der næsten varede otte timer, har vakt spekulationer om, hvorvidt han kan fortsætte i jobbet indtil udgangen af hans embedsperiode i september 2021, skriver Japan Today.

Abe har tilsyneladende kæmpet med den kroniske sygdom blødende tyktarmsbetændelse i årevis.

Hvis Abe trækker sig, vil han sandsynligvis blive på posten, indtil han formelt bliver erstattet af den nye leder af sit parti.

/ritzau/