Irsk vognmand erkender uagtsomt manddrab på 39 vietnamesere

En 40-årig irsk vognmand erklærer sig skyldig i uagtsomt manddrab på 39 mennesker, som blev fundet døde i en lastbil nær London sidste år.

Ronan Hughes erklærer sig fredag skyldig ved et indledende retsmøde i retten Old Bailey i London, efter at navnene på de 39 vietnamesiske migranter er blevet læst op i retten.

Hughes erklærer sig samtidig skyldig i at have planlagt at tage del i menneskesmugling.

Tidligere har også nordirske Maurice Robinson erklæret sig skyldig i uagtsomt manddrab. Han sad bag rattet i lastbilen, da ligene blev fundet.

Sagen, der sidste år sendte chokbølger gennem Storbritannien og Vietnam, kastede nyt lys over ulovlig migration, der organiseres af menneskehandlere.

Det var i oktober sidste år, at britisk politi fandt de omkomne i en kølelastbil i Essex, der ligger omkring 30 kilometer øst for London.

Blandt de døde var otte kvinder og 31 mænd og drenge. Den ældste var 44 år, mens tre var mindreårige – herunder to 15-årige drenge.

Ifølge politiet var migranterne omkommet som følge af kulde og kvælning.

Langt hovedparten af de omkomne var fra provinserne Nghe An og Ha Tinh i det centrale og nordlige Vietnam.

Det er områder, der ofte plages af naturkatastrofer, og hvor befolkningen kæmper med stor arbejdsløshed, hvilket får mange til at rejse væk.

Det tog lidt over en måned, fra politiet fandt de døde i lastbilen, før det lykkedes at få bragt ligene hjem til deres familier i Vietnam.

De pårørende skulle selv betale for at få ligene hjem. Det kostede ifølge officielle dokumenter omkring 19.000 danske kroner for hvert lig.

De britiske myndigheder lagde ud for omkostningerne, men familierne skulle efterfølgende betale beløbet tilbage.

Også en tredje mand, den 23-årige nordirer Eamonn Harrison, er tiltalt for uagtsomt manddrab på de 39 vietnamesere. Han har fredag nægtet sig skyldig i anklagerne.

Selve retssagen ventes at blive indledt den 5. oktober.

/ritzau/Reuters