Rohingyaer markerer treårsdag for flugt til Bangladesh

Flygtninge fra Myanmars muslimske rohingya-mindretal, som har søgt tilflugt i Bangladesh, markerede tirsdag treårsdagen for den voldelige udvikling, som tvang dem til at flygte.

Over en million rohingya-muslimer bor i verdens største flygtningelejr i det sydlige Bangladesh, hvor de ikke har udsigt til at kunne vende hjem.

På grund af coronaviruspandemien markerede flygtningene “Mindedagen” på en nedtonet måde. Der er registeret 88 smittede i lejren, og seks coronarelaterede dødsfald.

For tre år siden gik rohingya-oprørere til angreb på 30 politiposter og militære baser i Myanmars delstat Rakhine. De dræbte mindst 12 medlemmer af sikkerhedsstyrkerne.

Da myndighederne svarede igen, blev 730.000 rohingyaer tvunget på flugt til Bangladesh, hvor de sluttede sig til 200.000 andre rohingyaer, som allerede var flygtet.

– Vi blev tvunget ud af vort moderland til verdens største flygtningelejr, hedder det i en erklæring fra rohingya-grupper i en erklæring.

Flygtninge i Bangladesh siger, at rohingyaer har været udsat for “skjult folkedrab” i årtier i Myanmar.

FN har flere gange fordømt Myanmars behandling af rohingyaerne, som mange i Myanmar anser for at være illegale indvandrere, selv om de har levet i landet i mange generationer.

Siden 2017 er omkring en million rohingyaer flygtet fra Myanmar til nabolandet Bangladesh.

En rapport fra Amnesty International viste i sidste måned, at vilkårlige luftangreb fra Myanmars militær har dræbt civile fra mindretallet.

– Myanmars militær har bombet civile – herunder børn – i de i forvejen hårdt ramte delstater Rakhine og Chin, hed det i rapporten.

/ritzau/Reuters