Putin-kritikeren Navalnyjs tilstand bekymrer: Kunne være død

Flyet med den meget syge russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj landede lørdag formiddag i lufthavnen Tegel i Berlin.

– Hans sundhedstilstand er meget bekymrende, lyder det fra Jaka Bizilj. Han er stifter af Cinema for Peace Foundation, som sendte et ambulancefly til den russiske by Omsk for at hente den tilsyneladende forgiftede Navalnyj.

– Vi har fået en meget klar besked fra lægerne, om at hvis der ikke havde været en nødlanding i Omsk, så ville han have været død, siger han.

Tyske læger fløj fredag til den russiske by Omsk i Sibirien for at hente Navalnyj, så han kan komme under behandling i Tyskland.

Den 44-årige Navalnyj blev tidligere på natten dansk tid i koma kørt fra hospitalet i Omsk til det tyske fly, som lettede to timer senere, fortæller øjenvidner.

– En overvældende tak til alle for jeres støtte. Kampen for Aleksejs liv er lige begyndt, skrev hans talskvinde, Kira Jarmush, tidligere på natten.

Navalnyjs tilhængere siger, at han torsdag blev forgiftet i lufthavnen i Tomsk, inden han skulle flyve tilbage til Moskva.

Han skulle angiveligt have drukket en kop te, som gjorde ham alvorligt syg.

Navalnyjs kone og hans nærmeste støtter har insisteret på, at han skulle flyves til behandling i Berlin, fordi de ikke havde tillid til hospitalet i Omsk.

Navalnyj blev af lægerne i Omsk lagt i kunstig koma.

Han er Ruslands mest prominente oppositionspolitiker og har stået bag en række afsløringer af korruption blandt præsident Vladimir Putins støtter.

Han har ledet store demonstrationer, først og fremmest i Moskva, mod Putins styre. Det har bragt ham adskillige straffesager, og han har været fængslet gentagne gange.

Hospitalet i Omsk var i første omgang ikke villige til at lade Navalnyj flyve til Berlin. Det hed sig, at han var for syg til at blive flyttet. Siden at man ikke havde sporet nogen forgiftning. Men det lød, at man havde fundet et kemisk stof på hans hænder og i hans hår.

Cinema for Peace Foundation er den samme organisation, som i 2018 sørgede for, at Pyotr Verzilov, der var en del af den russiske gruppe Pussy Riot, kom i behandling, efter han fik symptomer på at være forgiftet.

/ritzau/Reuters