Libanon lukker samfund ned igen efter stort smitteudbrud

Libanon lukker fredag landet ned igen for mindst to uger efter en markant stigning i antallet af coronavirus-smittetilfælde.

Libanon er stadig i knæ efter en eksplosionskatastrofe den 4. august, hvor 181 blev dræbt og over 6000 blev såret. Over 300.000 af Beiruts indbyggere blev hjemløse.

Krisen forværres yderligere af tiltagende smitteudbrud. De er taget til siden eksplosionen, og det belaster sundhedsministeriet, som samtidig er presset af at behandle de mange kvæstede fra eksplosionen.

Libanon har indtil nu registreret 10.952 smittetilfælde og 113 coronarelaterede dødsfald, viser tal fra Johns Hopkins University.

Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah har opfordret sine tilhængere til at nedtone markeringen af den religiøse ashura-højtid på grund af krisen med coronasmitte.

– Situationen er kommet ud af kontrol. Der er mange smittetilfælde, og hospitalerne kan ikke klare presset, sagde Nasrallah tidligere på ugen.

– Hver dag har vi 100, 200, 300 nye tilfælde. Hvis de holdt ashura, hvor alle står tæt sammen, ville det ikke gå, sagde han.

Ifølge myndighederne vil et 12 timer langt udgangsforbud fra klokken 18 ikke påvirke indsatsen med bistand og oprydning i de områder, som blev ødelagt af eksplosionen.

Tre af byens store sygehuse blev ødelagt, heraf to, som behandler patienter med covid-19.

Den politiske situation er fortsat uafklaret i Libanon. Voldsom vrede i befolkningen over eksplosionen fik Libanons regering til at træde tilbage.

/ritzau/AFP