Europæisk trio afviser USAs krav om Iran-sanktioner

USA har torsdag indledt en proces, der skal føre til en genindførelse af FN-sanktioner over for Iran.

Det skal ske ved hjælp af en særlig klausul, der blev skrevet ind i den atomaftale, som USA og fem andre lande indgik med Iran i 2015.

Kravet om FN-sanktioner begrunder USA med, at Iran har brudt betingelserne i aftalen.

Det fremgår af et brev, som udenrigsminister Mike Pompeo overbragte formanden for FN’s Sikkerhedsråd samt til FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, torsdag.

Ingen af de øvrige underskrivere af atomaftalen støtter dog USA. Det fremgår af breve sendt til FN’s Sikkerhedsråd, som Reuters har set.

Storbritannien, Frankrig og Tyskland meddelte i en fælles erklæring torsdag aften, at de ikke kunne bakke op om kravet.

Trioen begrunder det med, at Donald Trump i 2018 trak USA ud af atomaftalen, samt at de tre lande fortsat støtter aftalen.

Samme melding er kommet fra det kinesiske udenrigsministerium, som mener, at USA ikke har juridisk ret til at gøre brug af klausulen. Rusland, der også deltager i atomaftalen, anerkender heller ikke det amerikanske træk.

Omvendt mener USA, at det som medunderskriver af den oprindelige aftale har ret til at tage den særlige mekanisme, kendt som “snapback”, i brug. Klausulen fastslår, at underskriverne har ret til på egen hånd at udløse en genindførelse af sanktioner, såfremt Iran har brudt aftalen på afgørende vis.

Afvisningen fra de tre europæiske lande vækker harme hos udenrigsminister Mike Pompeo.

– De har stillet sig på ayatollahernes side, siger han ifølge AFP.

USA fik “snapbacck”-klausulen indføjet i atomaftalen i 2015. Den skal gøre det muligt at genindføre stort set alle FN-sanktioner mod Iran, hvis landet bryder atomaftalen.

Aftalen om, at Iran skulle indstille sit atomprogram, betød, at sanktioner mod landet blev ophævet.

Onsdag meddelte den amerikanske præsident, Donald Trump, at han ville have sanktionerne genoprettet.

– Det er et snapback, ikke usædvanligt, sagde Trump, selv om tiltaget aldrig har været brugt før.

Ruslands FN-ambassadør siger, at kun lande, som fortsat indgår i atomaftalen kan aktivere klausulen. Rusland har desuden anmodet Sikkerhedsrådet om at samles fredag for at drøfte Iran i lyset af “dagens hændelser”.

/ritzau/Reuters