Embedsmand: Kemisk stof fundet på Navalnyjs hår og hænder

Russiske embedsmænd fra sundhedsministeriet i den sibiriske region, hvor Kreml-kritikeren Aleksej Navalnyj behandles på et hospital, siger fredag, at der på politiets laboratorie er fundet et kemisk stof, der stammer fra hans hår og hans hænder.

Tidligere fredag forlød det fra Alexander Murakhovskij, cheflægen på hospitalet, hvor oppositionspolitikeren er indlagt, at der er fundet spor efter en kemisk substans på den 44-årige Navalnyjs tøj og hænder.

Der har været modstridende oplysninger fra de russiske læger om, hvorvidt Navalnyj har været offer for en forgiftning. Han er i kritisk tilstand, efter at han blev syg torsdag morgen. Hans allierede mener, at han blev syg efter at have drukket forgiftet te.

Tyske læger er fredag kommet til Omsk i et ambulancefly fra Berlin. De håber at kunne hente Navalnyj til den tyske hovedstad. De har tilset politikeren og siger, at han er villig til at blive flyttet.

De siger, at hans tilstand tillader, at han kan flyttes. De modsiger dermed russiske læger, som hævder, at det ikke er lægeligt forsvarligt at flytte Kreml-kritikeren.

En tysk nødhjælpsgruppe chartrede torsdag et ambulancefly for at få fløjet Navalnyj til Berlin. Planen er at få ham behandlet på det ansete universitetshospital Chrité for en formodet forgiftning.

Navalnyjs assistenter siger, at der ikke er mange til at behandle Navalnyj på hospitalet i Omsk, mens der er masser af folk i grå jakkesæt på stedet.

En overlæge på hospitalet, Anatolij Kalinisjenko, sagde tidligere fredag, at “der indtil videre ikke er identificeret nogen form for gift i hans blod eller urin”.

– Vi mener ikke, at patienten er blevet forgiftet, sagde han.

Aleksej Navalnyj er en af præsident Vladimir Putins mest åbenmundede kritikere. Han har flere gange været fængslet.

Assistenter for Kreml-kritikeren siger, at de har bedt Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol om at sikre, at den russiske oppositionspolitiker kan blive fløjet til Berlin for at blive behandlet. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Ivan Zjdanov, der er direktør i Navalnyjs organisation mod korruption, siger, at politiet har sagt, at der er fundet et giftigt stof i Navalnyjs krop.

– Vi fik at vide, at det er farligt – ikke bare for ham, men også for alle omkring ham, siger han ifølge mediet Meduza.

/ritzau/Reuters