USA vil genindføre FNs Iran-sanktioner med omstridt mekanisme

USA vil kræve alle FN-sanktioner mod Iran genindført.

Det melder præsident Donald Trump onsdag lokal tid.

Trump siger, at USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, torsdag vil rejse til New York City og bede FN’s Sikkerhedsråd om at gøre brug af den såkaldte “snapback”-mekanisme.

Den skal gøre det muligt at genindføre alle sanktioner mod Iran, hvis landet bryder atomaftalen fra 2015.

Men det er tvivlsomt, om USA kan gøre brug af mekanismen, da amerikanerne selv trak sig fra aftalen i 2018.

– I dag beder jeg udenrigsminister Mike Pompeo om at gøre FN’s Sikkerhedsråd opmærksom på, at USA vil genindføre så godt som alle tidligere suspenderede FN-sanktioner mod Iran, siger Trump.

Det er usikkert, hvordan de andre lande i Sikkerhedsrådet vil reagere på udmeldingen, som potentielt kan føre til splid.

– Det er et snapback, ikke usædvanligt, siger Trump, selv om tiltaget aldrig har været brugt før.

I sidste uge led USA et nederlag i Sikkerhedsrådet, da det ikke lykkedes at opnå støtte til at forlænge en våbenembargo mod Iran.

Embargoen udløber 18. oktober. Men det lykkedes kun amerikanerne at opnå støtte til en forlængelse fra Den Dominikanske Republik.

Også i forhold til “snapback”-udmeldingen er det tvivlsomt, hvad slutresultatet bliver.

Selv om USA selv trak sig fra atomaftalen og nu har en række sanktioner mod Iran, mener amerikanerne som medunderskrivere af den oprindelige atomaftale på egen hånd at kunne iværksætte “snapback”-mekanismen.

I princippet vil det føre til, at alle FN-sanktioner bliver genindført efter 30 dage, uden at Kina eller Rusland kan nedlægge veto.

Men europæiske lande er uenige i USA’s juridiske argument. De frygter samtidig, at fornyede sanktioner endegyldigt kan lægge atomaftalen i graven.

/ritzau/AFP