Demonstranter i Minsk trodser Lukasjenkos ordre om tomme gader

Alle former for såkaldte “uroligheder” i Hvideruslands hovedstad, Minsk, skal stoppes.

Sådan lyder opfordringen onsdag fra Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, som kræver gaderne ryddet. Det oplyser det statslige nyhedsbureau Belta.

– Der skal ikke længere være nogen form for uro i Minsk, siger Lukasjenko og annoncerer en hårdere kurs fra politiets side.

– Folk er trætte. Folk kræver fred og ro.

Alligevel var demonstranter onsdag aften på gaderne i protest mod resultatet af præsidentvalget 9. august, hvor Lukasjenko fik en opbakning på omkring 80 procent.

Det officielle resultat er der dog sået tvivl om, og mange er utilfredse.

Demonstranter i hundredvis gik gennem gaderne i Minsk, hvor det regnede, og råbte blandt andet “gå af!” til Lukasjenko. De opfordrede også til store demonstrationer søndag.

En stor politiaktion i dagene efter valget mod demonstranter medførte, at omkring 7000 personer blev tilbageholdt. Det førte til international fordømmelse og beskyldninger om overgreb og tortur fra sikkerhedsstyrkerne.

Onsdag aften var der ikke noget tegn på større politioperationer mod demonstranterne trods Lukasjenkos advarsel.

Forbipasserende biler nær demonstrationen dyttede, mens folk råbte slagord.

– Selvfølgelig er jeg som kvinde bange, sagde en demonstrant, der kalder sig Yulia og er 28 år gammel, da hun blev spurgt til, hvordan hun har det med at demonstrere foran politiet.

– Jeg er bange hver eneste gang. Men jeg er endnu mere bange for, at der aldrig kommer forandring. Så vi er bange, men vi er her alligevel.

Alle EU’s 27 stats- og regeringschefer opfordrede onsdag Hvideruslands myndigheder til at afslutte den politiske krise i landet på fredelig vis.

Heller ikke de accepterer valgresultatet.

– Det her handler om det hviderussiske folk og dets legitime ret til at bestemme landets fremtidige kurs, sagde kommissionsformand Ursula von der Leyen.

Demokraternes præsidentkandidat i USA, Joe Biden, stemte i.

– De modige hviderussiske borgere viser, at deres stemmer ikke kan holdes nede med terror og tortur, skrev han på Twitter.

/ritzau/Reuters