FNs Sikkerhedsråd kræver soldater tilbage på Malis kaserner

FN’s Sikkerhedsråd fordømmer “på det kraftigste” oprøret i Mali.

Rådets 15 medlemmer opfordrer forud et møde onsdag aften dansk tid soldaterne til “omgående at løslade alle tilbageholdte regeringsembedsmænd og vende tilbage til deres kaserner”.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Sikkerhedsrådet beder soldaterne “genoprette retssamfundet og vende tilbage til forfatningsmæssig orden”.

Sent onsdag aften dansk tid mødes FN’s Sikkerhedsråd bag lukkede døre for at drøfte situationen i Mali, hvor der tirsdag udspillede sig et kup.

Det er Frankrig og Niger, der har bedt om mødet.

Sikkerhedsrådet udtrykker “dyb bekymring” over kuppet og “opfordrer alle maliske interessenter til at udvise beherskelse og prioritere dialog for at løse krisen i deres land”.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

I Mali har oberst Assimi Goita onsdag aften erklæret sig selv for leder af en militær komité, der er oprettet til at lede landet. Det sker, efter at præsidenten og regeringen er fjernet.

– Lad mig præsentere mig selv, jeg er oberst Assimi Goita, formand for Den Nationale Komité for Folkets Frelse, siger han onsdag aften ifølge AFP.

Forinden har han holdt møde med højtstående embedsmænd.

Goita var en af i alt fem officerer, der tidligt onsdag morgen stod frem på tv i Mali for at fremlægge de militære oprøreres program.

Han har gjort tjeneste i Malis specialstyrker, skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

Tidligere onsdag lovede den gruppe, der har taget magten, at den vil nedsætte et civilt overgangsstyre, der skal forberede et nyvalg, når situationen tillader det.

Tirsdagens kup kommer i kølvandet af en politisk krise, der har præget Mali i månedsvis.

Præsident Ibrahim Boubacar Keïta har været under massivt pres fra oppositionen, der har holdt store demonstrationer i protest mod økonomisk stilstand, korruption og et brutalt islamistisk oprør.

/ritzau/