EU-ledere til Hviderusland: Stop krisen på fredelig vis

EU’s 27 stats- og regeringschefer opfordrer Hvideruslands myndigheder til af afslutte krisen i landet på fredelig vis.

Det siger EU-præsident Charles Michel på et pressemøde efter et ekstraordinært EU-topmøde om Hviderusland onsdag.

De europæiske ledere accepterer ikke valgresultatet og vil heller ikke acceptere straffrihed for dem, der har ansvar for den “chokerende” vold mod fredelige demonstranter, tilføjer han.

– Volden skal stoppe, og der skal indledes en fredelig og inkluderende dialog. Ledelsen i Hviderusland må afspejle folkets vilje, skrev Michel på Twitter, netop som videotopmødet gik i gang.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, understreger, at valget hverken var frit eller fair. Derfor kan resultatet ikke anerkendes.

– For os er der ingen tvivl om, at der var massive brud på reglerne ved valget, siger Merkel efter videotopmødet.

– Vi står på samme side som de fredelige demonstranter, tilføjer hun.

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), ser det som “et stærkt og vigtigt signal til den hviderussiske befolkning”, at EU’s stats- og regeringsledere samles hurtigt for at udtrykke deres støtte til de fredelige demonstrationer og retten til frie og fair valg i Hviderusland.

– Vi har set koldblodige overgreb i Hviderusland med fredelige demonstranter og pressen. Det fordømmer jeg på det kraftigste, udtaler han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Hvideruslands egne nationale observatører har ligeledes meddelt, at de ikke kan acceptere resultatet af valget den 9. august.

Kommissionsformand Ursula von der Leyen siger efter topmødet, at EU vil omdirigere sin økonomiske støtte fra Hvideruslands regering og i stedet ud til civilsamfundet.

EU vil give 53 millioner euro (395 millioner kroner) især til en indsats mod coronavirus samt til at støtte små og mellemstore virksomheder samt sårbare grupper.

Men tre af de 53 millioner euro skal nu gå direkte til ofre for undertrykkelse og til civilsamfundet, siger von der Leyen.

EU-landenes udenrigsministre har i forvejen meldt ud, at de ikke accepterer det officielle resultat af valget i Hviderusland den 9. august.

Ministrene enedes fredag i sidste uge om at sanktionere de ansvarlige for vold, undertrykkelse og forfalskning af valgresultater.

– Danmark har fra starten krævet europæisk handling og målrettede EU-sanktioner. Det blev vi enige om i sidste uge og det arbejdes der nu videre med. Det skal gå hurtigt, siger Jeppe Kofod.

Der er endnu ikke sat navne på, hvilke personer der bliver ramt af sanktioner. Og det er ikke uddybet, hvad sanktionerne består i.

/ritzau/