Hizbollah-medlem kendt skyldig og tre frifundet for drab på Hariri

En særdomstol i Holland har kendt en af fire anklagede skyldig i sagen om drab på Libanons tidligere premierminister Rafik Hariri.

De tre andre tiltalte i sagen er frifundet. De kunne “ikke bevises skyldige uden for enhver tvivl”, mener dommerne.

Det meddeler den FN-støttede særdomstol i Holland, der afsiger dom i sagen tirsdag, ifølge nyhedsbureauet dpa.

Den 56-årige Salim Jamil Ayyash, som er den hovedmistænkte i sagen, er kendt skyldig i drab og i at have begået en terrorhandling.

Han er medlem af Hizbollah. Lederen af den shiitiske milits, Hassan Nasrallah, har blankt afvist at udlevere de tiltalte. De fire anklagede er alle på fri fod og blev dømt in absentia.

Rafik Hariri blev dræbt af en kraftig bilbombe i Libanons hovedstad, Beirut, i 2005. Bomben kostede også 21 andre mennesker livet.

Den dræbte ekspremierministers søn Saad Hariri, som selv er tidligere premierminister i Libanon, var til stede i den topsikrede retsbygning i Holland tirsdag.

Han siger i en første udtalelse, at han accepterer afgørelsen, men at han ikke vil finde ro, før den skyldige er fundet og bliver straffet, skriver nyhedsbureauet AFP.

Dommer David Ree har siden klokken 11 læst op af et resumé af den 2600 sider lange dom.

Dommerne fandt det ikke bevist, at Hizbollahs ledelse kunne forbindes til det voldsomme bombeattentat. Der var heller ikke tilstrækkeligt med beviser for, at det syriske styre spillede en rolle i drabet på Hariri.

Syrien spillede på tidspunktet for drabet en magtfuld rolle i Libanon. Efter drabet gik hundredtusindvis af libanesere på gaden og krævede Syriens afgang, hvorpå syrerne trak sig ud af det lille naboland.

Strafudmålingen finder sted på et senere tidspunkt.

Den særlige domstol for Libanon blev oprettet i 2007 – to år efter drabet på Hariri.

Der gik ni år, før domstolen indledte høringer i sagen. Og seks år mere, før domstolen tirsdag meddelte, hvad den har fundet frem til.

En femte mand, Mustafa Badreddine, som var en af Hizbollahs øverste militære ledere, var tidligere anklaget i sagen. Men han blev dræbt i Syrien i 2016.

/ritzau/