Hizbollah-medlem kendt skyldig og tre frifundet for drab på Hariri

En særdomstol i Holland har kendt en af fire anklagede skyldig i sagen om drab på Libanons tidligere premierminister Rafik Hariri.

De tre andre tiltalte i sagen er frifundet. De kunne “ikke bevises skyldige uden for enhver tvivl”, mener dommerne.

Det meddeler den FN-støttede særdomstol i Holland, der afsiger dom i sagen tirsdag.

Den 56-årige Salim Jamil Ayyash, som er den hovedmistænkte i sagen, er kendt skyldig i drab og i at have begået en terrorhandling.

Han er medlem af Hizbollah. Lederen af den shiitiske milits, Hassan Nasrallah, har blankt afvist at udlevere de tiltalte. De fire anklagede er alle på fri fod og blev dømt in absentia.

Rafik Hariri blev dræbt af en bilbombe i Libanons hovedstad, Beirut, i 2005. Den kraftige bombe, der efterlod et dybt krater, kostede også 21 andre mennesker livet.

– Jeg er chokeret. Er det nu én supermand, der har gjort alt det?, siger Sanaa al-Sheikh, der selv blev såret ved angrebet for 15 år siden, til nyhedsbureauet AFP.

– De skulle betale os pengene tilbage, siger en mand ved navn Mahmoud i et overvejende sunnimuslimsk område af Beirut. Han henviser til særdomstolens omkostninger på omkring en milliard dollar.

Dommerne fandt det ikke bevist, at Hizbollahs ledelse kunne forbindes til det voldsomme bombeattentat. Der var heller ikke tilstrækkeligt med beviser for, at det syriske styre spillede en rolle i drabet på Hariri.

Syrien spillede på tidspunktet for drabet en magtfuld rolle i Libanon. Efter drabet gik hundredtusindvis af libanesere på gaden og krævede Syriens afgang, hvorpå syrerne trak sig ud af det lille naboland.

Den dræbte ekspremierministers søn Saad Hariri, som selv er tidligere premierminister i Libanon, var til stede i den topsikrede retsbygning i Holland tirsdag.

Han siger i en første udtalelse, at han accepterer afgørelsen, skriver AFP.

– For første gang i Libanons historie med en lang række politiske attentater får libaneserne sandheden, siger han.

Hariri siger også, at han ikke vil finde ro, før den skyldige er fundet og bliver straffet.

– Det vigtige i dette historiske øjeblik er den besked, der bliver sendt til dem, der begik denne terrorhandling og dem, der planlagde den: At den tid, hvor man bruger forbrydelser til at nå politiske mål med straffrihed og uden at betale en pris, er slut.

Strafudmålingen finder sted på et senere tidspunkt.

Den særlige domstol for Libanon blev oprettet i 2007 – to år efter drabet på Hariri.

Der gik ni år, før domstolen indledte høringer i sagen. Og seks år mere, før domstolen tirsdag meddelte, hvad den har fundet frem til.

En femte mand, Mustafa Badreddine, som var en af Hizbollahs øverste militære ledere, var tidligere anklaget i sagen. Men han blev dræbt i Syrien i 2016.

/ritzau/