Flere raketter har ramt Kabul på uafhængighedsdag

Over et dusin raketter slog tirsdag ned nær diplomatkvarteret i den afghanske hovedstad, Kabul, og sårede mindst ti civile. Angrebet skete, da landets politiske ledelse fejrede 101-årsdagen for Afghanistans uafhængighed.

Raketterne blev affyret, kort efter at præsident Ashraf Ghani havde lagt en krans ved Uafhængighedsminareten ved forsvarsministeriet.

Indenrigsministeriet bekræfter, at raketterne blev affyret i to forskellige politidistrikter uden at oplyse yderligere detaljer.

– Flere raketter blev affyret fra to køretøjer, siger talsmanden for indenrigsministeriet, Tariq Arian.

– De fleste raketter ramte civile huse, siger han.

Flere kilder siger, at staben på flere udenlandske ambassader i området gik i beskyttelsesrum.

Ingen gruppe har taget skylden for angrebet, som har fundet sted på et tidspunkt, hvor myndighederne har løsladt Tablibanfanger i forbindelse med planlagte fredsforhandlinger.

Der er indgået aftaler om, at den afghanske regering skal frigive i alt 5000 fanger, mens Taliban skulle frigive 1000.

Regeringen har tøvet med at frigive de sidste 400 fanger. Mange af disse anses for at være særligt farlige. En del af dem blev løsladt fredag.

Præsident Ashraf Ghani sagde på dagen, at frigivelserne er en høj pris at betale for fred.

– Disse “forhærdede kriminelle” kommer i sandhed til at udgøre en trussel mod både Afghanistan, USA og verden.

USA’s militære styrke i Afghanistan er allerede reduceret til omkring 8600 mand. Det er sket tidligere end planlagt på grund af frygt for coronavirus.

USA vil skære antallet af udstationerede soldater til under 5000 inden slutningen af november. Det sagde den amerikanske forsvarsminister, Mark Esper, i et interview med Fox News tidligere i denne måned.

I maj 2021 skal de øvrige amerikanske soldater også trækkes hjem, såfremt Taliban overholder forpligtelser om at nedtrappe volden i landet.

Taliban regerede Afghanistan med jernhånd fra 1996 til 2001, men militsen blev fjernet fra magten ved en amerikanskledet invasion, da den ikke ville udlevere Osama bin Laden efter angrebene på USA den 11. september 2001.

Afghanistan var aldrig en del af det britiske imperium, men landet blev officielt uafhængigt af britisk indflydelse i august 1919.

/ritzau/AFP