Norsk borger fængslet i sag om spionage for Rusland

En norsk mand, der er anholdt og sigtet for at udlevere oplysninger til en russisk efterretningsofficer, er mandag i Oslo byret blevet fængslet i fire uger. Heraf er de to uger i isolation.

Han erkender, at han fik penge for at give oplysningerne videre.

Men den norske statsborger nægter at have begået noget kriminelt, skriver nyhedsbureauet NTB.

Han blev anholdt lørdag aften på en restaurant i Oslo. Det var lige efter, at han havde haft et møde med den russiske agent på restauranten ifølge den norske efterretningstjeneste PST.

– Han har ikke erkendt, at informationerne var egnet til at skade nationale interesser.

– Retten mener, at det er sandsynligt, at sigtede har forstået, hvem han mødte, og at han har delt materiale, der var værdig til at blive beskyttet, hedder det i kendelsen.

Manden, der er i 50’erne, er sigtet for at have skadet sit lands grundlæggende nationale interesser. Han risikerer op mod 15 års fængsel.

Men det er ikke oplyst, hvilke typer oplysninger han har videregivet.

– Han erkender sig ikke strafskyldig, siger hans advokat ifølge avisen VG.

Den norske efterretningstjeneste siger, at manden er sigtet for brud på straffelovsparagraf 123 og 124. De omhandler henholdsvis afsløring af statshemmeligheder og grov afsløring af statshemmeligheder.

Det er forbrydelser, der kan give op til 3 og 15 års fængsel.

Ifølge avisen Aftenposten er manden bosat i Oslo-området. Han er norsk statsborger, men født i udlandet.

Han arbejder for Det Norske Veritas, der står for certificering og registrering inden for blandt andet maritime sektorer og energi. Det er en organisation med afdelinger i over 100 lande.

Det er ikke oplyst, om det var Veritas selv, der gik til myndighederne med oplysninger om mandens kontakter.

Avisen VG skriver, at mandens speciale betyder, at han er i kontakt med den norske forsvarsindustri og forskere, der arbejder med avanceret forsvarsteknologi.

/ritzau/