Japans økonomi bliver ramt af historisk hårdt slag

Japans bnp er i andet kvartal faldet med 7,8 procent, hvilket er det værste slag mod økonomien i landets nyere historie.

Det viser data fra regeringen mandag, skriver nyhedsbureauet AFP.

Resultatet understreger, præcist hvor hårdt coronapandemien har ramt verdens tredjestørste økonomi.

Faldet i forhold til første kvartal er lidt værre end forventet, men det er stadig langt mindre alvorligt end andre store nationers økonomier.

Til sammenligning faldt EU–landenes samlede bnp med 11,9 procent i andet kvartal.

– Det store fald i den økonomiske aktivitet i Japan kan forklares af faldende forbrug og eksport, siger Takeshi Minami, ledende økonom ved Norinchukin Research Institute ifølge Reuters.

– Jeg forventer positiv vækst i juli-september igen. Men globalt har den økonomiske genoprejsning været noget træg alle andre steder end i Kina.

Japan har sat gang i enorme hjælpepakker for at afbøde de værste effekter af coronakrisen.

I forvejen er landet ramt af blandt andet den amerikansk-kinesiske handelskrig.

Mens økonomien er genåbnet, efter at en national nødtilstand blev ophævet, er forbruget ramt af bekymringer for stigende smittetal.

– Nødtilstanden fik folk til ikke at gå uden for deres hjem, og en række nedluknings-tiltag i andre lande ramte både forbruget og eksporten, siger Saisuke Sakai, ledende økonom ved Mizuho-forskningscenteret ifølge Reuters.

– Det ventes også, at virksomheder i mindre grad vil investere, da de også er ramt på økonomien, og da coronavirus generelt har ført til tilbageholdenhed.

/ritzau/