Sikkerhedsråd siger nej til at forlænge våbenembargo mod Iran

FN’s Sikkerhedsråd har fredag stemt nej til et amerikansk forslag om at forlænge et forbud mod at sælge våben til Iran.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Trækket kan få store konsekvenser for den atomaftale, som de fem faste medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd, EU og Tyskland indgik med Iran i 2015.

Kun to af sikkerhedsrådets 15 medlemmer stemte for. Ni undlod at stemme, mens Kina og Rusland stemte imod.

For at få et forslag vedtaget skal mindst ni medlemmer stemme for, mens ingen af de fem faste medlemslande – Kina, Rusland, Storbritannien, Frankrig og USA – må stemme imod.

USA bad i slutningen af juni Sikkerhedsrådet om at forlænge våbenembargoen mod Iran, der står til at udløbe i oktober under den nuværende atomaftale.

– Sikkerhedsrådets manglende beslutsomhed i forhold til at forsvare international fred og sikkerhed er utilgivelig, siger USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, fredag i en udtalelse ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Resultatet øger sandsynligheden for, at USA på egen hånd vil forsøge at få genindført alle FN’s sanktioner mod Iran ved at udløse en særlig klausul i atomaftalen.

Det er selv om USA’s præsident Donald Trump trak landet ud af aftalen i 2018.

Diplomater siger ifølge Reuters, at USA kan gøre alvor af truslen allerede i næste uge, men at det bliver en hård kamp at få gennemført.

USA argumenterer for, at landet har ret til at udløse klausulen og genindføre alle sanktioner mod Iran, fordi USA står nedfældet som deltager på den oprindelige aftale.

Det er de andre lande i aftalen imod.

Ifølge Reuters siger flere diplomater, at det vil putte den i forvejen skrøbelige atomaftale i fare for helt at kollapse, fordi Iran i så fald vil miste incitamentet til at begrænse landets atomaktiviteter.

Iran har allerede brudt flere dele af aftalen, efter at USA trak sig ud af den og genindførte sine egne sanktioner mod landet.

/ritzau/