Kina dømmer canadier til døden midt i krise mellem landene

En kinesisk domstol har torsdag idømt en canadisk statsborger, Xu Weihong, til døden for ulovlig produktion af medicin. Det sker midt i en krise i forholdet mellem Kina og Canada.

Dommen kommer som den tredje i rækken af dødsdomme mod canadiere i Kina.

Sidste år idømte en domstol i Kina to canadiske statsborgere til døden efter anklager om narkohandel.

Den ene canadier, Lloyd Schellenberg, var idømt en straf på 15 år, men blev idømt dødsstraf i en ny og pludselig retssag.

Den nuværende diplomatisk strid mellem Kina og Canada har stået på gennem længere tid, efter, at canadiske myndigheder anholdte Huawei-direktøren Meng Wanzhou i 2018. Anholdelsen kom efter amerikanske myndigheders begæring.

Meng Wanzhou er datter af Huaweis grundlægger, Ren Zhengfei, og er sigtet for at have brudt USA’s sanktioner mod Iran – herunder forretningsspionage samt banksvindel.

Kort efter anholdelsen af Wanzhou blev to canadiere, diplomaten Michael Kovrig og erhvervsmanden Michael Spavor, anholdt i Kina anklaget for spionage. De to canadiske statsborgere er fortsat tilbageholdt i Kina.

Ifølge Canada skete anholdelsen af de to canadiere som gengæld for anholdelsen af Meng Wanzhou. Kinesiske myndigheder fastholder, at anholdelsen af Wanzhou er politisk motiveret.

/ritzau/dpa