Tusindvis af sårede og mindst 25 omkomne i voldsom eksplosion i Beirut

Over 2500 mennesker er blevet såret i en kraftig eksplosion, der tirsdag eftermiddag har ramt Libanons hovedstad, Beirut.

Det meddeler landets sundhedsminister, Hamad Hasan, ifølge Reuters. Indtil videre er 25 omkommet, men tallet frygtes at stige yderligere.

Hasan havde oprindeligt sagt, at dødstallet var mindst 30, og at mindst 3000 var sårede. Men han ændrede det hurtigt til 25 døde og 2500 sårede.

Kort forinden havde Libanesisk Røde Kors meldt om mindst 2200 sårede.

Hundredvis af mennesker er bragt til hospitaler i byen, og mange andre er fortsat fanget i deres hjem, som er ødelagt i den voldsomme eksplosion. Det siger chefen for Røde Kors i Libanon, George Kettaneh.

Et enkelt af Beiruts hospitaler – Hotel Dieu Hospital – behandler over 500 tilskadekomne og kan ikke modtage flere. Det oplyser hospitalet til den libanesiske tv-station LBCI.

Mange af de sårede skal opereres, og hospitalet appellerer til folk om at donere blod, skriver Reuters.

Libanesiske medier viser billeder af blødende mennesker, der er fastklemt under murbrokker.

Andre sårede går rundt i gaderne i det centrale Hamra-kvarter, hvor hver eneste butik i hovedgaden har fået knust ruderne, skriver nyhedsbureauet AFP.

Det er endnu uklart, hvad der har forårsaget eksplosionen, der er den voldsomste i Libanon i årevis. Men foreløbige og ubekræftede meldinger tyder på, at der var tale om en ulykke.

Et nyhedsbureau i Libanon skriver, at der er sket en eksplosion på et stort fyrværkerilager, rapporterer den amerikanske tv-station CNN på sin hjemmeside. Denne oplysning er ikke umiddelbart bekræftet fra myndighedernes side.

Braget splintrede vinduerne i huse flere kilometer væk, forårsagede rystelser over store dele af Beirut og sendte en tyk søjle af røg op i luften.

Sikkerhedskilder siger til Reuters, at eksplosionen skete i et område af Beiruts havn, hvor der ligger lagerbygninger.

Flere bygninger er ødelagt, og adskillige biler er blevet blæst omkuld af trykket fra eksplosionen, rapporterer den britiske tv-station BBC.

Flere brugere på sociale medier deler videoer af den kraftige eksplosion. Nogle af optagelserne ser ud til at vise to eksplosioner – først en mindre og derpå en kraftigere.

Det sker på et tidspunkt, hvor Libanon er præget af den værste økonomiske krise i årtier. Det har udløst massive demonstrationer mod regeringen.

Samtidig er der kun tre dage til, at der efter planen skal falde dom i sagen om drabet på Libanons tidligere premierminister Rafik Hariri.

Fire formodede medlemmer af shiamilitsen Hizbollah er anklaget for at have stået bag den kraftige bombe, der i 2005 dræbte Hariri og 21 andre ved Beiruts havnefront.

En kvinde i det centrale Beirut siger til AFP:
– Det føltes som et jordskælv. Jeg følte, at det var større end eksplosionen i forbindelse med drabet på Hariri i 2005.

/ritzau/