Præsident kalder pause og forlænger EU-topmøde med en dag

EU-landenes stats- og regeringschefer skulle ifølge den officielle kalender have indgået aftale om EU’s syvårsbudget lørdag 18. juli, men drømme og planer bliver ikke altid til virkelighed.

Et døgn senere må EU-præsident Charles Michel konstatere, at medlemslandene stadig ikke kan enes om et kompromis. Han meddelte en pause på 45 minutter en halv time før midnat natten til søndag.

Dermed går topmødet, der blev indledt fredag, ind i en ny uge.

Stats- og regeringscheferne indledte forhandlingerne om syvårsbudgettet og en genopretningsfond fredag formiddag.

En del af søndagen er gået med at forhandle om, hvor stor posen med tilskud i en genopretningsfond efter coronakrisen skal være.

I det oprindelige forslag fra Charles Michel lød det, at 500 milliarder euro skulle være tilskud – altså penge som ikke betales tilbage – til de værst ramte sektorer og regioner.

Det beløb har de fire sparelande – Danmark, Holland, Østrig og Sverige – siden forsøgt at få reduceret. Med en vis succes.

Michel valgte i et nyt kompromisudspil lørdag at skære 50 milliarder af. Søndag var man nået ned på 400 milliarder euro.

Det er et “absolut minimum”, skal Italiens premierminister, Giuseppe Conte, ifølge en italiensk diplomat have sagt til mødet, skriver mediet Politico.

Men søndag har sparelandene presset på for at få tilskudsdelen længere ned med et forslag om 350 milliarder som tilskud og 350 milliarder som lån.

Deri lå også en reduktion af den samlede genopretningsfond fra 750 milliarder euro til 700 milliarder euro.

Det sidste regnes dog som mindre vigtigt, da tilskud er den attraktive del af pakken.

/ritzau/