Mette F. klar til EU-armlægning om budget: Min arm er god

Statsminister Mette Frederiksen (S) håber, at det er muligt at indgå en aftale om EU’s næste langsigtede budget på et topmøde i Bruxelles fredag og lørdag.

Men det kræver armlægning mellem EU’s 27 stats- og regeringschefer, som kæmper for forskellige prioriteter.

– Det her er en armlægning, hvor vi har forskellige interesser og repræsenterer noget forskelligt. Vi skal nok opnå enighed enten her eller på et senere tidspunkt, siger hun.

Danmark vil kæmpe hårdt for sin position, understreger Frederiksen.

– Min arm, den er meget god, siger hun.

EU-præsident Charles Michel har spillet ud med et kompromisforslag, som skal danne grundlag for weekendens forhandlinger.

Her er forslaget, at det samlede budget skal være på 1074 milliarder euro svarende til cirka 8000 milliarder kroner.

I tillæg til budgettet foreslår Michel en genopretningsfond på 750 milliarder euro. Heraf skal to tredjedele gives som direkte støtte til EU-lande. Den sidste tredjedel skal gives som lån.

Desuden er der foreslået en årlig rabat til flere lande – herunder Danmark.

Mette Frederiksen går efter et budget på 1050 milliarder euro og en fortsat rabat til Danmark. Men hun er positiv over for Michels forslag.

– Tingene bevæger sig i vores retning. Der er nu et mindre budgetforslag end tidligere og samtidigt en større rabat til Danmark.

– Jeg kan mærke på mig selv, at jeg synes, vi skal lave en aftale i løbet af i dag eller i morgen, men om det kan lade sig gøre, det tør jeg ikke sige noget om. Men det er med den tilgang, at jeg går ind til forhandlingerne, siger hun.

/ritzau/