British Airways pensionerer ikoniske jumbojetter før tid

British Airways sender alle sine jumbojetter på pension med øjeblikkelig virkning. Det oplyser flyselskabet fredag.

Det britiske flyselskab er det flyselskab i verden, der er indehaver af flest Boeing 747-fly, som populært kaldes jumbojetter. I alt 31 fly ryger nu på pension.

De er letgenkendelige med deres karakteristiske pukkel, som indeholder det øverste af to dæk og cockpittet. Der er plads til 400 passager om bord på det store fly.

British Airways havde på forhånd planlagt, at brugen af det ikoniske fly skulle være helt udfaset i 2024.

Årsagen til den tidlige pension er coronakrisen, der sendt flybranchen i frit fald. Derfor er det med færre passagerer og lange udsigter til normale tilstande i flyindustrien igen slut med at se jumbojetten på vingerne.

– Det er med stort vemod, at vi kan bekræfte, at vi planlægger at pensionere hele vores 747-flåde med øjeblikkelig virkning.

– Flyet vil altid have en særlig plads i vores hjerte, mens vi bevæger os fremad, hvor vi vil benytte fly, som er mere moderne og mere brændstoføkonomiske som vores nye A350-fly og 787-fly, lyder det i en erklæring fra British Airways.

I over 50 år har jumbojetten, som har fire motorer, været en af verdens mest genkendelige flytyper. Flytypen er over årene faldet bagud sammenlignet med nyere fly med to motorer, som er mere brændstoføkonomiske.

Derfor er 747-flyene i stigende grad blevet fravalgt, fordi de er dyrere at holde i luften.

British Airways kæmper for overlevelse på grund af coronakrisen. Flyselskabet har oplyst, at det er nødt til at foretage store nedskæringer.

Det betyder, at 12.000 job bliver skåret væk. Det svarer til 28 procent af selskabets arbejdsstyrke.

Tabloidavisen The Sun rapporterede sidste uge, at British Airways blandt andet fyrer 350 piloter. Yderligere 300 piloters job skal være i fare.

/ritzau/Reuters