Tyrkisk domstol baner vej for at lave berømt museum til moské

Det var lovstridigt, da et regeringsdekret i 1934 gjorde moskéen Hagia Sofia i Istanbul til et museum.

Det har Tyrkiets øverste administrative domstol slået fast fredag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Med dommen baner domstolen vejen for, at Hagia Sofia, som er en stor turistattraktion i Istanbul, igen kan blive brugt som moské.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har tidligere foreslået, at Hagia Sofia igen skal have status som moské. Han ventes at komme med en udtalelse senere fredag.

Hagia Sofia var en katedral i den byzantinske æra, men Det Osmanniske Rige erobrede Istanbul i 1453 og lavede katedralen om til en moské.

I 1935 lavede det daværende verdslige styre i Tyrkiet Hagia Sofia om til et museum, hvilket altså ifølge domstolen var lovstridigt. Det vides ifølge nyhedsbureauet dpa ikke, hvornår dommen træder i kraft.

Det er en tyrkisk ngo, der har bragt sagen for domstolen.

Hagia Sofia er på Unesco verdensarvsliste, hvilket den har været siden 1985. Forud for dommen har Unesco udtrykt bekymring over udsigten til at ændre Hagia Sofias status. Det samme har USA, Rusland og Grækenland, skriver nyhedsbureauet dpa.

Tidligere på måneden afviste Erdogan den internationale kritik som et angreb på Tyrkiets suverænitet.

Forud for dommen delte justitsminister Abdulhamit Gul et billede af Hagia Sofia på sin Twitter-konto. Billedet var ledsaget i teksten:
– Hav en god fredag.

Hagia Sofia blev opført i 532-537 under byzantisk styre.

/ritzau/