Tusindvis af europæere deltog i protester mod racisme

I flere europæiske byer deltog tusindvis af mennesker søndag i antiracistiske demonstrationer som følge af den sorte amerikaner George Floyds død under en anholdelse i Minneapolis, USA, for to uger siden.

En video af hændelsen, hvor en hvid politibetjent presser et knæ mod den 46-årige Floyds hals i over otte minutter, har udløst store protester ikke bare i USA, men over hele verden under sloganet “Black Lives Matter” (sorte liv betyder noget, red).

Retsmedicinere har siden konkluderet, at George Floyd døde af iltmangel, og den pågældende betjent er anholdt og sigtet for drab.

Ikke alle steder forløb søndagens protester mod racisme og politivold som i Danmark, hvor omkring 15.000 deltog i en demonstration i København.

– Som det ser ud nu, er alt gået, som det skal. Så det har været lige i demokratiets ånd hele vejen igennem, sagde politiinspektør Tommy Laursen.

I Göteborg i det sydlige Sverige var der meldinger om slåskampe ved en demonstration med omkring 2000 deltagere, som politiet valgte at opløse. Det reagerede nogle af deltagerne på ved at kaste flasker mod politiet og knuse butiksvinduer. To personer blev anholdt.

Uden for USA’s ambassade i den spanske hovedstad Madrid samledes adskillige tusinde personer og råbte, “Jeg kan ikke trække vejret”, som var Floyds sidste ord.

– Racisme kender ingen grænser, sagde Leinisa Seemdo, en 26-årig tolk fra den afrikanske østat Cape Verde.

– I alle de lande, hvor jeg har levet, har jeg oplevet diskrimination på grund af min hudfarve.

I Italiens hovedstad, Rom, markerede tusindvis af demonstranter deres støtte til George Floyd med otte minutters tavshed.

Samtidig knælede de og holdt en næve i luften. At sætte sig på et knæ er i USA blevet et symbol på protester over for politivold mod sorte.

– Vi kan ikke trække vejret, råbte folkemængden efter den kollektive stilhed.

I Ungarns hovedstad, Budapest, var mange også samlet foran den amerikanske ambassade søndag.

– Hvis vi ønsker at leve i en bedre verden, er vi nødt til at ændre måden, vi lever på, radikalt, sagde den lokale reggaesanger G Ras.

Også i Holland og Belgien troppede flere tusinde op til “Black Lives Matter”-arrangementer.

– Drabet på George Floyd har tydeligvis fået mange folk til at vågne op, sagde en aktivist til en forsamling på næsten 10.000 demonstranter i Bruxelles.

Efter demonstrationen blev omkring 150 anholdt for vandalisme.

I London kom det for anden dag i træk til konfrontationer mellem demonstranter og politi nær premierministerens bolig i Downing Street. Også uden for den amerikanske ambassade kom det til sammenstød.

/ritzau/AFP