Hongkong-leder vil kommunikere med befolkningen om omstridt lov

Hongkongs politiske leder, Carrie Lam, siger, at regeringen vil arbejde hårdt for at kommunikere med befolkningen om den kinesiske regerings forslag om ny sikkerhedslov.

Det siger Carrie Lam på sit ugentlige pressemøde natten til tirsdag dansk tid.

Det nye lovforslag har mødt stor skepsis fra befolkningen, og kritikere frygter, at Kina vil stramme grebet om Hongkong.

Carrie Lam, der bliver støttet af Kina, understreger natten til tirsdag, at loven ikke vil påvirke Hongkongs uafhængighed eller dets retssystem.

Hun siger, at de berørte parter er nødt til at vente på detaljerne i den foreslåede lovgivning.

Kina vil ifølge udkastet til sikkerhedsloven give sig selv magten til at lave lovgivning for Hongkong i forhold til at forebygge og straffe terrorisme, løsrivelsesforsøg og indblanding fra udenlandske magter.

Hongkongs regering har tidligere sagt, at loven vil blive indført “så hurtigt som muligt”.

Lovforslaget fik hundredvis af demonstranter til at gå på gaden for at protestere imod loven.

– Det er begyndelsen på slutningen, og tiden er virkelig ved at rinde ud for Hongkong, og det er vores begrundelse. Selv under Covid-19, forklarede aktivisten Joshua Wong om demonstrationens formål søndag.

I sensommeren og efteråret sidste år samledes store prodemokratiske demonstrationer mod det kinesiske styre. Det kom mange gange til voldelige sammenstød.

Hongkong har selvstyre, men Kinas regering kan trumfe det lokale styre i visse tilfælde.

Forholdet til Kina er i forvejen betændt for de dele af Hongkongs befolkning, der ønsker mere demokrati og frihed.

Under devisen “ét land, to systemer” har Hongkong særlige rettigheder. Men ifølge prodemokratiske kræfter forsøger Kina at indskrænke dem.

/ritzau/Reuters