Tyske virksomheder viser tegn på ny optimisme

I Tysklands økonomi er der lys for enden af tunnelen, viser det anerkendte tyske erhvervstillidsindeks fra Ifo-instituttet i München.

– Efter at forbundsrepublikken er kommet gennem de værste faser med nedlukning af samfundet under coronakrisen, er der tegn på lys for enden af tunnelen, siger Ifo-økonomen Klaus Wohlrabe mandag.

Efter rekordhøje dramatiske fald i april er der tegn på ny optimisme i maj efter en gradvis normalisering, hedder det.

Indekset er steget til 79,5 i maj fra 74,2 i april, siger han:

– Stemningen er blevet klart bedre efter at have været katastrofal i forrige måned.

Ifo-indekset dækker over en rundspørge blandt omtrent 7000 virksomheder i EU’s største økonomi. Rundspørgen gælder virksomhedernes opfattelse af det nuværende forretningsklima, og hvordan de venter, at de næste seks måneder vil udvikle sig.

DAX-indekset over de 30 mest handlede aktier på Frankfurts fondsbørs steg 1,88 procent i en periode til næsten 11.300, hvilket var det højeste niveau siden begyndelsen af marts.

Forbundskansler Angela Merkels regering har godkendt en historisk hjælpepakke på 750 milliarder euro (knap 5593 milliarder kroner). I næste uge ventes yderligere hjælpetiltag at blive behandlet for at få bragt dynamik ind i den tyske økonomi igen.

Økonomer har understreget, at den tyske genopretning afhænger af, hvordan nabolandene i eurozonen kommer sig.

Tyskland har klaret sig bedre gennem krisen end de fleste andre lande i EU, og antallet af coronadødsfald i landet er relativt lavt. De økonomiske skader har også været dæmpet ved, at de fleste fabrikker og byggepladser har været holdt åbne.

/ritzau/Reuters