Johnsons rådgiver fortryder ikke at han brød coronanedlukning

Den britiske premierministers særlige rådgiver, Dominic Cummings, siger på et pressemøde, at han ikke fortryder, at han midt under den strenge britiske coronanedlukning, valgte at køre sin familie til det nordøstlige England.

Det var af hensyn til vores barn, siger han.

Det har udløst en bølge af vrede, at Cummings, der selv var med til at udarbejde reglerne for nedlukningen af det britiske samfund, selv brød reglerne og kørte de cirka 400 kilometer til sine forældres gård i Durham.

Det har udløst krav om, at den magtfulde rådgiver træder tilbage.

Premierminister Boris Johnson har forsvaret sin rådgiver, der havde en stor andel i Det Konservative Partis store valgsejr i december og brexit, som kort efter blev en realitet.

Cummings forklarer sin opførsel med, at både han og hans kone havde været syge i slutningen af marts, formentlig med Covid-19. De var bekymrede for deres mindreårige barn under de omstændigheder og valgte derfor at køre til forældrenes farm.

Det var i klar modstrid med regeringens nedlukning for at stoppe smitten. Borgerne var pålagt at blive inden døre og under ingen omstændigheder køre på tværs af landet.

– Jeg forsøgte at opveje alle disse ting. Og ud fra det, så mener jeg ikke, at jeg har brudt reglerne, siger Cummings.

Knap 37.000 briter er foreløbig døde med eller af Covid-19, fremgår det af den globale opgørelse fra Johns Hopkins University.

Det gør Storbritannien til et af de hårdest ramte lande i verden under coronakrisen.

/ritzau/