Mette F. står fast: Nej til fælles EU-gæld og øget budget

EU-landene skal vise solidaritet med Italien og Spanien. Men coronakrisen skal ikke diktere et øget EU-budget de næste syv år. Og krisen skal heller ikke føre til fælles gældsstiftelse.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S).

Udmeldingen kommer, efter at EU’s stats- og regeringschefer torsdag har holdt endnu et videotopmøde. Her diskuterede de en fælles genopretningsplan og -fond for EU-landene efter coronakrisen.

Flere sydeuropæiske lande er ekstra hårdt ramt af coronapandemien, som har enorme økonomiske konsekvenser. Derfor har de ønsket såkaldte coronaobligationer, som er en fælles gældsstiftelse. Det afviser blandt andet Danmark, Tyskland og Holland.

Mette Frederiksen siger:

– Vi har på mødet i dag fået en meget tydelig understregning af europæisk solidaritet. Alle EU-lande fra nord til syd ønsker at udvise solidaritet. Spørgsmålet er, hvordan vi skal gøre det.

– Nogle vil have en fælles europæisk genstiftelse. Det ønsker jeg ikke, og den debat fortsætter, siger Mette Frederiksen.

Hun afviser samtidig, at coronavirusset vil ændre på Danmarks holdning til EU’s budget. Her står Danmark fortsat fast på, at landenes bidrag skal være 1,0 procent af bruttonationalindkomsten, BNI, der er en måde at måle størrelsen på landes økonomi.

– Europa står i en anden situation på grund af corona. Men det gør de enkelte lande også, for coronakrisen betyder, at det danske budget også ser anderledes ud.

– Der er ingen tvivl om, at der skal genereres midler til de lande, der har størst behov. Men det skal ikke ske via fælles gældsstiftelse, siger Mette Frederiksen.

Hun mener, at der kan prioriteres inden for det nuværende budget og på den måde findes penge til at hjælpe udsatte lande.

/ritzau/