Medie: Kim Jong-uns tilstand er dårlig efter operation

USA har fået efterretninger om, at Nordkoreas leder Kim Jong-uns tilstand skulle være dårlig efter en operation, og at han er i “alvorlig fare”.

Derfor efterforskes det nu af myndighederne, skriver CNN efter oplysninger fra en amerikansk embedsmand med direkte viden om sagen.

Oplysninger er ikke bekræftet, og CNN har forsøgt at få kommentarer fra en række amerikanske myndigheder samt Sydkorea.

Meldingen kommer, efter at det sydkoreanske medie Daily NK har skrevet, at Kim Jong-un modtager behandling for hjerte-kar-problemer. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. Daily NK er en hjemmeside drevet hovedsageligt af nordkoreanske afhoppere.

Daily NK skriver, at han tidligere på måneden har fået foretaget et indgreb, og at det er grunden til, at han nu modtager behandling.

I modstrid med dette lyder fra det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap, at Nordkoreas leder ikke er alvorligt syg.

De forskellige historier kommer midt i spekulationer om, hvorfor Kim Jong-un udeblev fra en markering af sin nu afdøde bedstefar Kim Il Sungs fødselsdag 15. april. Kim Il Sung grundlagde Nordkorea i 1948, og dagen er blandt de vigtigste nationale helligdage i landet.

Daily NK citerer unavngivne kilder for, at Kim Jong-un kommer sig efter indgrebet i en villa i et ferieområde ved Mount Kumgang efter at være blevet behandlet på et hospital 12. april.

Kim Jong-uns helbred skal ifølge Daily NK være blevet dårligere de seneste måneder på grund af store mængder rygning, overvægt og overarbejde.

– Som jeg forstår det, har han haft hjerte-kar-problemer siden august, men det er blevet værre siden gentagne besøg på Mount Paektu, siger en unavngiven kilde til Daily NK.

Det knap 2800 meter høje Mount Paektu på grænsen til Kina anses som helligt i Nordkorea.

Kim Jong-un skal ifølge oplysningerne være kommet på hospitalet 11. april efter et møde i arbejderpartiets politbureau. Det er også sidste gang, han blev set offentligt.

Der blev sidste uge affyret flere kortrækkende ballistiske missiler fra Nordkorea, hvilket ifølge sydkoreanske myndigheder var en del af fødselsdagsfejringen af Kim Il Sung.

Kim Jong-un vil typisk også markere sig i forbindelse med den slags militære begivenheder. Men det statslige nordkoreanske medie, KCNA, berettede slet ikke om prøveaffyringen, skriver Reuters.

Information i Nordkorea er svært tilgængelig på grund af streng kontrol fra regimet. Det gælder ikke mindst oplysninger om lederen og dennes helbred. Det er ikke første gang, at hans fravær sætter gang i spekulationer.

I 2014 var Kim Jong-un således borte fra offentlighedens søgelys i over en måned. Da han vendte tilbage på krykker, fortsatte spekulationerne.

Men kort efter lød det i sydkoreanske efterretninger, at Kim Jong-un havde fået fjernet en cyste på anklen, skriver CNN.

/ritzau/