FN-lande kræver lige adgang for alle til coronavaccine

De 193 medlemmer af FN’s Generalforsamling har mandag vedtaget en resolution, om at alle medlemslande bør have “lige, effektiv og rettidig” adgang til enhver fremtidig vaccine udviklet til at bekæmpe coronavirus.

Resolutionen fremhæver også den “afgørende førende rolle” som Verdenssundhedsorganisationen indtager. WHO er blevet kritiseret af den amerikanske og andre landes regeringer for organisationens håndtering af pandemien.

Udkastet til resolutionen blev lavet af Mexico med opbakning fra USA.

Den opfordrer til en styrkelse af det internationale videnskabelige samarbejde, som er “nødvendig for at bekæmpe Covid-19”.

Mandagens beslutning kommer, mens forskningslaboratorier og medicinalvirksomheder i mange lande forsøger at udvikle vacciner og andre behandlingsformer, som kan vise sig at være afgørende i at slå pandemien ned.

FN’s generalsekretær, António Guterres, opfordres i resolutionen til at udpege måder, der kan sikre, at alle lande i fremtiden får adgang til det udstyr og de lægemidler – og muligvis en vaccine mod Covid-19 – der er nødvendige under en pandemi.

Tiltagene om at udvikle og dele vacciner skal især komme fattige lande til gavn.

– De skal gøres tilgængelige til alle mennesker i nød, især udviklingslandene, står der i teksten om mulige vacciner mod virusset.

Indtil videre er over 170.000 personer verden over registreret døde i forbindelse med virusudbruddet.

Mandagens resolution er den anden, som FN’s Generalforsamling har vedtaget om coronapandemien.

Den første, som blev vedtaget tidligere i april, var også en opfordring til internationalt samarbejde i kampen mod spredning af virusset.

/ritzau/AFP