EU-chef: Genåbning under corona skal ske skridt for skridt

EU’s medlemslande skal ikke lette for hurtigt på de restriktioner, som landene har indført i kampen mod coronavirus.

Flere EU-lande er allerede begyndt at åbne små dele af samfundet efter flere ugers nedlukning.

Men det er vigtigt, at genåbningen sker i tæt koordination i EU, mener EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, der onsdag præsenterer en køreplan for en koordineret genåbning af EU.

– Hvert skridt i en genåbning bør koordineres mellem medlemslandene. Uden koordinering er der risiko for negative virkninger på andre EU-lande og politiske konflikter, siger hun.

Planen indeholder tre hovedkriterier, for at en genåbning kan indledes og anerkender samtidig de enkelte landes særlige forhold.

Det indebærer blandt andet, at der skal være et mærkbart fald i spredningen af coronavirus og tilstrækkelig kapacitet i sundhedsvæsenet.

Desuden skal det være muligt effektivt at overvåge spredningen af virusset i de enkelte lande.

Det fremgår ikke af køreplanen, hvilke sektorer eller dele af samfundet som bør åbne først.

Tirsdag åbnede Østrig for tusindvis af butikker. Butikker med et areal op til 400 kvadratmeter samt havecentre og byggemarkeder, som får lov til at åbne igen.

Fra 1. maj følger indkøbscentre, større butikker og frisører.

Men lande omkring Østrig har fortsat lukket deres butikker. Derfor kan det fortsat give mening at have kontrol ved grænser, siger von der Leyen.

– Hvis der bliver åbnet butikker i et land, vil vi ikke have, at der er folk fra nabolandene, som tager over grænsen for at købe ind.

– Det er en skridt for skridt-tilgang, der er brug for i den her situation.

– Gode naboer taler med hinanden. Og det er vigtigt, at både nabolande og EU-Kommissionen orienteres, for at vi kan lykkes med at få gang i samfundet igen, siger von der Leyen.

EU-Kommissionens køreplan for genåbning er kun anbefalinger til medlemslandene.

Det er op til de enkelte EU-landes regeringer at beslutte, hvordan og hvornår de vil lette deres restriktive tiltag og åbne samfundet igen.

/ritzau/