Johnson: Corona-kurven kan knækkes inden for 12 uger

Den britiske premierminister, Boris Johnson, tror på, at Storbritannien kan knække kurven over coronatilfælde inden for de kommende 12 uger.

Men det kræver, at briterne lytter til formaningerne om at undgå social kontakt. Man skal blive hjemme fra både pubben og teatret og gerne arbejde hjemmefra, hvis det er muligt.

Hvis man har symptomer på coronavirus, skal man blive hjemme i 14 dage.

Og på mandag lukker skolerne, undtagen for sårbare børn og børn af blandt andet sundhedsarbejdere og andre, der ikke kan undværes.

– Vi kan vende udviklingen inden for de næste 12 uger, og jeg har fuld tiltro til, at vi kan smide coronavirus på porten i det her land, siger Johnson på et pressemøde torsdag.

– Men kun hvis vi alle tager de skridt, vi har lagt frem. Det er afgørende, for det er sådan, at vi skal nedbringe kurven, understreger premierministeren.

Regeringen har torsdag sendt et lovforslag til parlamentet, der gør det muligt at sætte ind på fem områder. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Det gælder blandt andet muligheden for at indkalde pensionerede medarbejdere i sundhedsvæsnet og på anden vis lette arbejdsbyrden for de ansatte på hospitalerne.

Lovforslaget åbner også mulighed for, at myndighederne kan gribe ind for at reducere det, der betegnes som “unødvendig social kontakt”. Det kan for eksempel være at forbyde større arrangementer.

Johnson roser samtidig briterne for de “ekstraordinære bestræbelser”, der gøres for at begrænse smittespredningen. Og han afviser rygter om, at han vil lukke den offentlige transport ned i hovedstaden, London.

– Men hvis vi føler, at det ikke virker, og der er behov for skrappere tiltag, så er intet selvfølgelig udelukket, siger Johnson.

Regeringen lover samtidig at øge antallet af personer, der testes for coronavirus.

Det tal skal gerne stige fra 5000 til 10.000 om dagen inden næste uge, siger Johnson. Målet er, at man er oppe på at teste 25.000 personer hver dag, inden der er gået en måned.

Indtil videre er 144 mennesker døde af Covid-19, som sygdommen hedder. Der er konstateret 3269 tilfælde. Men som i mange andre lande er der et betydeligt mørketal. Eksperter vurderer, at der reelt kan være 55.000 smittede i Storbritannien.

/ritzau/AFP