Ekspertpanel med Kåre Mølbak skal hjælpe EU i kamp mod virus

EU-Kommissionen har tirsdag nedsat et panel af eksperter, som skal formulere retningslinjer for, hvordan coronavirus skal bekæmpes og håndteres.

Faglig direktør Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut bliver del af gruppen på syv epidemiologer og virologer.

De syv eksperter kommer til at tale sammen mindst to gange om ugen.

Panelet ledes af EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

– Alle regeringer må dagligt træffe oplyste og hensigtsmæssige valg på vegne af borgerne i Europa. Derfor er videnskabelige eksperter og gode råd vigtigere end nogensinde, siger von der Leyen.

Også sundhedskommissær Stella Kyriakides skal deltage i møderne. Møderne holdes via videokonference.

– Dette panel af eksperter vil spille en vigtig rolle i EU’s sundhedsfaglige reaktion på pandemien. Dets arbejde vil supplere og bygge videre på det arbejde, som Det Europæiske Center for Forebyggelse og Kontrol af Sygdomme (ECDC) udfører, siger Kyriakides.

De øvrige eksperter kommer fra Frankrig, Tyskland, Italien, Holland og Belgien. Det fremgår af EU-Kommissionens hjemmeside.

Ekspertrådet skal rådgive EU-Kommissionen om, hvilke konkrete foranstaltninger EU-landene bør tage, mens epidemien udvikler sig.

Det skal pege på, hvor der eventuelt er huller i indsatsen. Eller hvor der kunne være uoverensstemmelser og mangler i bestræbelserne på at inddæmme og håndtere spredningen.

Desuden skal eksperterne rådgive EU-Kommissionen om prioriteringer for sundhedsvæsnet, beskyttelsen af civile og støtteforanstaltninger, der organiseres og koordineres på EU-niveau.

Panelet skal hjælpe med anbefalinger til, hvordan man griber de langvarige konsekvenser af epidemien an. Det fremgår af en udtalelse fra EU-Kommissionen.

/ritzau/