Saudi-Arabien indstiller pilgrimsrejser af frygt for virus

Saudi-Arabien har her og nu besluttet at begrænse pilgrimsbesøg af frygt for coronavirus. Men det er uklart, om det vil komme til at berøre den store pilgrimsfærd senere i år med flere millioner deltagere.

Det oplyser landets udenrigsministerium natten til torsdag dansk tid på Twitter.

Regeringen vil “suspendere indgangen til kongeriget” i forbindelse med pilgrimsrejser til Mekka og Medina.

Men det er uklart, om det vil komme til at berøre den årlig store pilgrimsfærd kendt som “hajj”, der er en af de fem søjler inden for islam. Altså en af de højeste gerninger man som troende muslim bør udføre.

Sidste år deltog 2,5 millioner mennesker i hajj. I år er den store pilgrimsfærd i juli.

Men der er året rundt pilgrimme, som kommer til Saudi-Arabien for at besøge de hellige steder.

Her og nu suspenderer Saudi-Arabien indrejse til landet for alle med et turistvisum, der kommer fra lande, hvor virusset “udgør en fare”.

Samtidig opfordres alle landets indbyggere til ikke at rejse til lande, hvor der er risiko for smitte.

Mens antallet af nye smittetilfælde er aftagende i Kina, hvor virussygdommen har sit udspring, er antallet af smittede begyndt at stige i flere andre lande.

I Mellemøsten gælder det særligt i Iran. Her 139 personer blevet konstateret smittet med coronavirusset. 19 personer er døde.

Også golfstaterne Bahrain og Kuwait har annonceret yderligere smittetilfælde i denne uge. Her er der konstateret henholdsvis 33 og 26 smittede.

Derudover er der blevet konstateret 13 smittetilfælde i De Forende Arabiske Emirater. Der er også registreret enkelte tilfælde i Irak, Oman, Libanon, Pakistan og Afghanistan.

Mens Pakistan har lukket sine officielle grænser, har Afghanistan forbudt alle rejser til nabolandet Iran, hvor virusset spreder sig.

Men eksperter frygter, at tiltagene ikke vil være effektive. Tusindvis af mennesker krydser hver dag de dårligt bevogtede grænser i regionen.

/ritzau/AFP