Ritzau morgenbrief

Topnyheder:
S-topfolk har udsat kritiske eksperter for pres
Politik: Topfolk i Socialdemokratiet har i flere tilfælde lagt pres på kritikere af partiets eller regeringens politik. Det skriver Berlingske, der i alt har fire eksempler på situationer, hvor partiet både før og efter folketingsvalget har forsøgt at påvirke offentlige stemmer.

https://ritzau.dk/-ccU6

Minister sætter stopper for fusioner mellem uddannelser
Politik: Regeringen indfører et midlertidigt stop for fusioner mellem uddannelsesinstitutioner, oplyser Børne- og Undervisningsministeriet. Ifølge Jyllands-Posten viser tal fra ministeriet, at 145 selvstændige uddannelsesinstitutioner siden 1999 er blevet til 42 nye og større institutioner gennem fusioner.

https://ritzau.dk/-ccU9

Nyheder:

Coronavirus kræver yderligere hundrede liv i Hubei
Udland: Coronavirusset har krævet yderligere 100 liv i Hubei-provinsen, hvor virusset har sit epicenter. Det samlede antal dødsfald stiger dermed til 1696 personer, siden virusset brød ud i december og krævede sit første liv i januar.

https://ritzau.dk/-ccU7

Japans økonomi oplever største kvartalsvise fald i fem år

Erhverv: Den japanske økonomi sluttede 2019 af med det største kvartalsvise fald i mere end fem år. Særligt skattestigninger og en dødbringende tyfon i oktober satte sit præg på verdens tredjestørste økonomi.

https://ritzau.dk/-ccVG

Bevæbnet bande stjæler toiletruller i Hongkong i coronapanik
Udland: Bevæbnede røvere, som har stjålet hundredvis af toiletruller, bliver natten til mandag dansk tid jagtet af politiet gennem Hongkong. I Hongkong hamstrer flere indbyggere dagligvarer på grund af frygten for det nye coronavirus.

https://ritzau.dk/-ccVv

McDonald’s i Kina indfører kontaktløs betjening af virusfrygt
Udland: Starbucks, McDonald’s og andre fastfood-restauranter indfører kontaktløs betjening i Kina af frygt for det smitsomme coronavirus. Den kontaktløse betjening har til formål at sikre, at ansatte og kunder ikke bliver udsat for unødvendig smitte. Det oplyser virksomhederne søndag.

https://ritzau.dk/-ccVw

Costa Ricas narkopoliti finder fem ton kokain i container
Udland: Politiet i Costa Rica har beslaglagt mere end fem ton kokain med kurs mod Holland. Det er den største narkofangst nogensinde i det mellemamerikanske land.

https://ritzau.dk/-ccU5

Massakre i Cameroun koster 22 livet – de fleste børn
Udland: En massakre i det vestlige Cameroun har kostet op mod 22 mennesker livet, meddeler FN søndag. Blandt ofrene for massakren, der fandt sted fredag, er 14 børn.

https://ritzau.dk/-ccU8

Det sker i dag:

08:50 Minister lancerer kampagne mod digitale krænkelser
Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) lancerer kampagnen “Digitale krænkelser koster”. Det sker ved morgensamlingen på Herningsholm Erhvervsgymnasium i Herning foran 900 elever fra klokken 08.50. Mere
https://ritzau.dk/-ccUJ

09:00 Eurogruppen holder møde
Eurolandenes finansministre mødes til drøftelser om ØMU-samarbejdet, og efterfølgende er alle EU-lande med til et møde, hvor man blandt andet skal tale om EU’s budgetinstrument, BICC. Mere
https://ritzau.dk/-ccUG

09:30 Dom falder i sag om vold mod Paludan
To personer er ved Københavns Byret tiltalt for at have begået vold mod advokat Rasmus Paludan på Amager i januar 2019. Sagen mod de to mænd gik i gang i august 2019, men det sidste retsmøde i sagen blev udsat på grund af tidspres. Dommen ventes mandag. Mere
https://ritzau.dk/-ccUK

09:30 EU’s udenrigsministre holder møde
EU’s udenrigsministre mødes i Bruxelles. På dagsordenen for mødet er blandt andet Libyen, Mellemøsten, Venezuela og Sahel. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) deltager ved både dette møde og det efterfølgende møde om almindelige anliggender, da det er for europaministre. Mere
https://ritzau.dk/-ccUL

13:00 Eu afholder donorkonference for Albanien
EU er vært for donorkonference for Albanien, som i november sidste år blev ramt af et jordskælv. Mere
https://ritzau.dk/-ccUH

13:15 Britta Nielsens svigersøn skal for retten
Retten i Glostrup har afsat halvanden time til en tilståelsessag, hvor Britta Nielsens svigersøn er sigtet for groft hæleri. Mere
https://ritzau.dk/-ccUM

17:00 Nordisk michelinguide bliver offentliggjort
På et pressemøde i dag præsenteres den nordiske michelinguide, Michelin Guide Nordic Countries 2020. Pressemødet finder sted i den norske by Trondheim, og det er første gang, at uddelingen finder sted i Norge. Mere
https://ritzau.dk/-ccUN

Zuckerberg møder Vestager
Grundlæggeren af Facebook, Mark Zuckerberg, er i Bruxelles, hvor han mødes med flere EU-kommissærer, herunder Margrethe Vestager. Mere
https://ritzau.dk/-ccUI

Avisernes forsider

Avisen Danmark
Mindst ni af landets borgmestre er klar til at lade borgerne betale mere i skat for at dække tab fra udligningsreform, viser omfattende rundspørge fra avisen Danmark.

https://fyens.dk/artikel/tusindvis-af-borgere-betaler-allerede-mere-end-gennemsnittet-nu-risikerer-de-h%C3%B8jere-skat-efter-udligningslussing (låst)

Berlingske
I flere tilfælde har Socialdemokratiet i både opposition og regering kontaktet uafhængige forskere og organisationer, der har kritiseret partiets politik. Ekspert kalder det “langt over stregen” og “problematisk”.

B.T.

17-årige Marcus blev overfaldet på Albertslund Station af en gruppe drenge af anden etnisk herkomst. Han er forfærdet over, at der ikke var nogen, der hjalp ham, mens overfaldet stod på.

https://www.bt.dk/samfund/nu-staar-marcus-frem-efter-sit-overfald-ingen-hjalp-mig

Børsen
Det er alt for dyrt, hvis de mest CO2-udledende virksomheder skal mindske deres udslip lige så meget som resten af samfundet, vurderer Aalborg Portlands direktør, Michael Lundgaard Thomsen, der ikke vil nå målet.

https://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/242358/artikel.html?utm_source=forside & utm_campaign=nyhed_01 (låst)

E-avisen Finans
Sidste års sammenlægning af det privatejede danske høreapparatselskab Widex og kapitalfondsejede Sivantos har resulteret i bonusser til tre direktører med en samlet værdi på over 400 millioner kroner.

https://finans.dk/erhverv/ECE11942064/dansktysk-milliardfusion-udloeser-guldregn-direktoerer-sikrer-sig-bonusser-for-over-400-mio-kr/?ctxref=forside

Ekstra Bladet
Musikeren Tim Christensen har i ni ud af ti år hævet for millioner af kroner i sit eget selskab på ulovlig vis.

Information
Det seneste år har mediesager og en undersøgelse vist, at Forsvaret stadig kæmper med krænkende og grænseoverskridende adfærd. På Gardehusarkasernen i Slagelse arbejder man aktivt for at sikre en ordentlig kultur.

https://www.information.dk/indland/2020/02/paa-kasernen-slagelse-kulturen-kraenkelser-fast-del-nye-vaernepligtiges-introduktion (låst)

Jyllands-Posten
145 uddannelsesinstitutioner er på 20 år blevet til 42. Det er for mange fusioner, mener børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, der er bekymret for centralisering.

https://jyllands-posten.dk/premium/indblik/Indland/ECE11937965/85-fusioner-paa-20-aar-minister-vil-sikre-de-mindre-byers-bankende-hjerte/

Kristeligt Dagblad
Globaliseringen har slået så stærke rødder, at den er et vilkår, velfærdsstaten må indrettes efter. Det indebærer et farvel til folkepensionen og en række af de sociale rettigheder, vi har anset som universelle, mener tidligere direktør for Socialstyrelsen Knud Aarup.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/socialekspert-velfaerdsstaten-som-vi-kender-den-er-doed (låst)

Politiken
Kampen om EU’s budget for de næste syv år starter for alvor nu. Og den bliver hård for Mette Frederiksen og Danmark, som med brexit har mistet en stærk storebror at støtte sig til, mener Politiken.

Avisernes ledere

Berlingske: Arbejdsmarkedet skal rumme andet end vatindpakkede lønmodtagere

Modstand mod freelancere i platformsøkonomi udgør en trussel mod iværksætteri og øget velstand. Fagforeninger og røde politikere må give plads til mennesker, der ikke ønsker et lønmodtagerjob pakket ind i vat.

https://www.berlingske.dk/ledere/arbejdsmarkedet-skal-rumme-andet-end-loenmodtagere-pakket-ind-i-vat

B.T.

B.T. bringer ingen leder mandag.

Børsen: Boligskatte-koks er et demokratisk problem

Det er ved at udvikle sig til et demokratisk problem, at boligskatteområdet har sejlet siden 2013, og at udskydelser og lap på lap har øget kompleksiteten i en grad, så det bliver vanskeligt for hver enkelt at gennemskue validiteten i såvel egen betaling som politikernes forsikringer.

https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/11/242313/artikel.html?utm_source=leder & utm_campaign=nyhed_01 (låst)

Ekstra Bladet: Magnus Heunicke gør ingenting

Påbud fra Arbejdstilsynet om det voldsomme arbejdspres viser, at det går ud over patienter over hele landet. Men advarslerne om, at sygehusvæsenet sejler, får desværre stadig sundhedsministeren til at ligne den sløve Disney-tyr Ferdinand, der hellere vil sidde under sin sit egetræ og lugte til blomsterne end foretage sig noget.

Information: Boris Jonhsons kup mod finansministeriet er farligt
Holdet omkring Johnson skyr ingen midler for at få sin vilje. I efteråret sendte man parlamentet hjem, da det ikke makkede ret. Nu udskifter man manden i landets næsthøjeste stilling for at få orden i geledderne. Denne magtfuldkommenhed er farlig.

https://www.information.dk/udland/leder/2020/02/boris-johnsons-kup-finansministeriet-viser-farlig-magtfuldkommenhed?lst_tag (låst)

Jyllands-Posten: Katastrofe i Syrien udstiller Vestens svaghed
Intet sted udstilles Vestens nedtur tydeligere end borgerkrigen i Syrien. Det er ikke alene en falliterklæring for Vesten, at ni års blodig krig skal få det udfald. Det er også et paradeeksempel på, at hvor Vesten tøver, ofte i den bedste hensigt, rykker andre ind i magttomrummet, og de holder sig bestemt ikke tilbage.

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE11943044/katastrofen-i-syrien-udstiller-vestens-svaghed/

Kristeligt Dagblad: Merkel-æraen er ved vejs ende

Merkels nøgterne og pragmatiske facon har været til gavn i EU, men hendes æra er ovre, og der er brug for nye kræfter. Et indenrigspolitisk lammet og uberegneligt Tyskland er det sidste, Europa har brug for efter brexit.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/leder/merkel-aeraen-er-ved-vejs-ende (låst)

Politiken: Topchefers lønninger skal være rimelige

Forskellen mellem rig og fattig i Danmark er begrænset. Hvis fordelingen af samfundets goder begynder at blive for skæv, risikerer vi, at frustrerede borgere river tæppet væk under den frie og åbne markedsøkonomi, som er grundstenen for vores velstand.

Populære søgeord på Google:

Tessa
https://ritzau.dk/-ccU3

Medina
https://ritzau.dk/-bSRK

The Square
https://ritzau.dk/-bKMB

Nigeria
https://ritzau.dk/-ccU4

Arsenal
https://ritzau.dk/-brtJ

Kilde: Google Trends – mest anvendte søgninger på Google i Danmark i dag.

https://trends.google.dk/trends

Udvalgte nyheder fra Facebook:

Danske herrer vinder EM-guld efter historisk magtdemonstration (tv2.dk)

https://ritzau.dk/-ccUO

DMI: Stormen Dennis hærger Danmark (dagens.dk)

https://ritzau.dk/-ccUQ

Voldsoffers advarsel gik viralt – nu er 17-årig anholdt for gruppeoverfald (tv2lorry.dk)

https://ritzau.dk/-ccUR

Hendes søn blev overfaldet: ‘Han vil ikke ud ad døren’ (bt.dk)

https://ritzau.dk/-ccUS

Eftersøgt lille dreng fundet i god behold (tv2.dk)

https://ritzau.dk/-ccUT

Kilde: deviralenyheder.dk – nyheder med flest likes, kommentarer og delinger seneste 12 timer. Nyheder uden redaktionel relevans kan fravælges af Ritzau.

https://deviralenyheder.dk

Udvalgte twitter trends:

Lazio
https://ritzau.dk/-ccU0

#zuluawards
https://ritzau.dk/-ccU1

jebali
https://ritzau.dk/-ccU2

Eriksen
https://ritzau.dk/-bcdu

maxsø
https://ritzau.dk/-bVfe

Kilde: Twitter
https://twitter.com/

Dagens vejr:
Tørt og skyet med lidt eller nogen sol. Temperaturer mellem syv og ni grader med frisk vind til kuling fra sydvest. I aften og i nat ret skyet og fortsat byger flere steder.

Kilde: http://www.dmi.dk/vejr