Trump besøger for første gang verdens største demokrati

USA’s præsident, Donald Trump, besøger Indien den 24. og 25. februar. Det oplyser Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det bliver Trumps første besøg i Indien, der også er kendt som verdens største demokrati, som præsident.

Førstedame Melania Trump deltager i besøget, hvis formål er at styrke det “strategiske partnerskab” mellem de to lande. Det fremgår af meddelelsen fra præsidentboligen.

Præsidentparret vil under besøget gøre stop i Indiens hovedstad, New Delhi, og den vestlige stat Gujarat. Indiens premierminister, Narendra Modi, stammer fra Gujarat, som også var uafhængighedsikonet Mahatma Gandhis hjemstat.

Modi og Trump har udviklet et tæt forhold i de godt to år, der er gået, siden Trump under sit første besøg i Asien som præsident i oktober 2017 mødtes med Modi. Det skriver avisen Washington Examiner.

Mødet mellem de to fandt sted i Filippinerne på sidelinjen af et topmøde, og forløb angiveligt noget uheldigt.

Ifølge bogen “A Very Stable Genius” udtrykte Modi bekymring om Kinas ambitioner i regionen.

Men Trump replicerede, at “det er jo ikke sådan, at du har Kina på din grænse”. Modi så højst forbavset ud over Trumps manglende kendskab til, at Indien og Kina deler en grænse på over 3500 kilometer.

Daværende udenrigsminister, Rex Tillerson, fik ifølge bogen den pinlige situation afvæbnet ved at indikere til Modi og dennes delegation, at han var klar over, at Trumps udsagn var vrøvl, skriver Washington Examiner.

Siden er forholdet mellem de to ledere forbedret.

Narendra Modi besøgte USA i september 2019. Sammen med Trump talte han til en indisk-amerikansk folkemængde på et fodboldstadion i Houston i Texas, hvor den amerikanske leder hyldede venskabsbåndene mellem Indien og USA.

/ritzau/