Parasite vinder Oscar for Bedste Film og skriver historie

Det er en særdeles god aften i Dolby Theatre i Los Angeles for den sydkoreanske film “Parasite”.

Filmen vinder således hovedprisen, Bedste Film, foran favoritten, “1917”.

“Parasite” vinder som den første ikke–engelsksprogede film prisen for Bedste Film i Oscar-showets 92 år lange historie.

Kun 11 andre ikke–engelsksprogede film har før været nomineret til hovedprisen, men ingen har tidligere vundet den.

“Parasite” vinder desuden foran “The Irishman”, “Marriage Story”, “Jojo Rabbit”, “Joker”, “Little Women” og “Ford v Ferrari”.

Det var da også et overvældet hold bag filmen, der kom på scenen for at modtage den historiske oscarstatuette.

– Jeg er målløs, lød det fra produceren bag filmen, Kwak Sin–Ae.

Den sydkoreanske film, der er instrueret af Bong Joon–ho, har overrasket hele aftenen. Filmen har således allerede vundet Bedste Internationale Film, Bedste Instruktør og Bedste Originale Manuskript.

“Parasite” skrev også tidligere på måneden historie ved at vinde hovedprisen ved Screen Actors Guild Awards som den første film nogensinde på et andet sprog end engelsk.

Instruktør Bong Joon-ho vandt også foran store navne i sin kategori. Herunder Martin Scorsese for “The Irishman”, Quentin Tarantino for “Once Upon a Time… in Hollywood”, Todd Phillips for “Joker” og Sam Mendes for “1917”.

Det var en ydmyg instruktør, der tog imod prisen.

– Jeg ville ønske, at jeg kunne dele prisen i fem og dele den med jer andre, sagde Bong Joon-ho til de andre nominerede i kategorien i sin takketale.

– Da jeg var ung og studerede film, var der et udtryk, som jeg har gemt dybt i mit hjerte, som er: “Det mest personlige er det mest kreative”. Citatet kommer fra vores fantastiske Martin Scorsese, sagde Bong Joon–ho.

“Parasite” er en mørk komediefilm om en arbejdsløs familie i Sydkorea, som begynder at arbejde i huset hos en rig familie. Filmen udvikler sig til en thriller, da tingene begynder at løbe ud af kontrol.

/ritzau/