Demokrater kræver genoptælling efter kaotisk Iowa-afstemning

De to kandidater, der fik flest stemmer ved Demokraternes vælgermøde i delstaten Iowa, forlanger en delvis genoptælling af stemmerne.

Det oplyser Det Demokratiske Parti i Iowa.

Den 38-årige eksborgmester Pete Buttigieg sikrede sig en snæver sejr på 0,1 procentpoint foran den 78-årige senator Bernie Sanders ved vælgermødet i Iowa, der blev afholdt mandag i sidste uge.

Det betød, at Buttigieg fik 14 delegerede fra staten, mens Sanders fik 12.

Vigtigst var det dog for Buttigieg, at han kunne erklære sig som sejrherre, mens Sanders måtte tage til takke med andenpladsen.

Resultatet har dog samtidig stået i skyggen af store tekniske udfordringer i forbindelse med optællingen af stemmerne.

Derfor ønsker begge de førende kandidater en genoptælling.

Buttigieg har anmodet om en genoptælling i 66 valgdistrikter, mens Sanders vil have genoptalt stemmerne i 28 valgdistrikter.

Før de endelige resultater fra Iowa blev offentliggjort, afviste Bernie Sanders ellers, at han ville kræve en genoptælling i delstaten.

– Vi har fået nok af Iowa. Jeg tror, vi skal flytte fokus til New Hampshire, sagde han med henvisning til næste primærvalg, der finder sted tirsdag.

Det endelige resultat fra Iowa lå først klart, flere dage efter at kandidaterne var rejst videre til New Hampshire for at fortsætte valgkampen.

Selv om der er indgivet en formel anmodning om en genoptælling, så har Sanders’ stab ingen forventning om, at det vil ændre resultatet.

– En genoptælling er blot første skridt i processen. Jeg forventer ikke, at det ændrer de aktuelle beregninger.

– Det er nødvendigt for at sikre, at folk i Iowa kan have tillid til det endelige resultat fra vælgermødet, siger Bernie Sanders’ toprådgiver Jeff Weaver.

/ritzau/