Måling: Helt dødt løb ved det irske parlamentsvalg

Det var på forhånd ventet, at der ville være tæt løb mellem tre partier ved det irske parlamentsvalg.

Og det er der i den grad tale om, viser den første valgstedsmåling, efter at valgstederne er lukket klokken 23 dansk tid. Det skriver Reuters.

Således er der helt død løb mellem regeringspartiet – centrum-højre partiet Fine Gael – det andet store centrum-højre parti – Fianna Fail – og det venstrenationalistiske parti Sinn Fein.

Ifølge valgstedsmålingen ligger Fine Gael således til at få 22,4 procent af stemmerne, Sinn Fein til 22,3 procent og Fianna Fail til 22,2 procent.

Resultatet er så tæt, at der statistisk set er tale om dødt løb, rapporterer den irske tv-station RTE, der har fået udarbejdet målingen.

Om det endelige resultat bliver lige så tæt, vil vise sig op ad søndagen, hvor optællingen af de irske stemmer begynder. Optællingen begynder klokken 10 søndag dansk tid.

Valget markerer en fremgang til nationalistiske Sinn Fein, der i valgkampen har haft succes med at fokusere på emner, som optager de unge i landet.

I den tre uger lange valgkamp har partiet, som har Mary Lou McDonald i spidsen, med succes lagt vægt på problemet med høje boligudgifter i landet.

Men Sinn Feins ultimative politiske mål er en genforening af Irland og Nordirland. Både Fine Gael og Fianna Fail har afvist at ville side i regering med Sinn Fein.

Fine Gael har haft magten i Irland siden 2011. Siden 2017 har den nuværende premierminister, 41-årige Leo Varadkar, siddet på posten.

/ritzau/