Forsvundet sommerfugleaktivist er fundet død i Mexico

I Mexico er den fremtrædende sommerfugle-aktivist Homero Gomez, der kæmpede mod afskovning for at beskytte den berømte monark-sommerfugl, fundet død, efter han forsvandt for to uger siden.

Hans lig er blevet fundet i delstaten Michoacan, oplyser de lokale myndigheder.

Der er ikke umiddelbart oplysninger om, hvordan Gomez døde. Det vakte harme hos mange, da myndighederne oplyste, at han var forsvundet.

Mange aktivister i Mexico bliver rutinemæssigt udsat for trusler, såret eller endda dræbt på grund af deres aktiviteter.

Menneskerettighedskommissionen i delstaten Michoacan meddelte den 13. januar, at Gomez var forsvundet.

Et medlem af kommissionen, Mayte Cardona, har over for Reuters givet udtryk for en mistanke om, at Gomez var kommet på tværs af folk, der illegalt fælder skovene i området.

Michoacans justitsminister bekræfter, at Gomez er død. Ifølge foreløbige oplysninger er der ikke tegn på, at han har været udsat for tortur.

Gomez var bedst kendt for sine videoer på sociale medier med optagelser og fotos af orange og sorte monark-sommerfugle.

Millioner af disse sommerfugle er kendt for at vandre langt årligt – blandt andet 3220 kilometer fra Canada til det varme vejr i det centrale Mexico.

Insekterne står over mange nye problemer på grund af ændret klimaer og ændrede landskaber.

Den mexicanske delstat Michoacan er hjemsted for landets største antal monark-sommerfugle. De søger til området, der er på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

Området er samtidig hjemsted for mange af landets smuglerruter, som rivaliserende narkotikakarteller har anlagt fra det indre Mexico gennem svært fremkommelige jungleområder og ud til stillehavskysten.

/ritzau/Reuters