Missiler rammer luftbase i Irak med danske soldater

Adskillige missiler har natten til onsdag dansk tid ramt luftbasen Ain Al-Asad i Irak, hvor både amerikanske og danske soldater er udstationeret.

Det bekræfter amerikanske embedsmænd ifølge nyhedsbureauet Reuters.

En talsperson for Forsvaret i Danmark oplyser til Ritzau: “Ingen danske soldater er kommet til skade”.

Det første missil ramte basen omkring klokken 00.30 dansk tid, oplyser Forsvaret.

Irans Revolutionsgarde bekræfter, at den står bag missilangrebet mod luftbasen, og truer med yderligere “knusende” modsvar i tilfælde af angreb fra USA. Det oplyser det statslige Press TV i et tweet.

En amerikansk embedsperson siger til Reuters, at angrebet er et af flere mod lokationer i Irak, hvor det amerikanske militær er til stede.

En kilde oplyser til den amerikanske tv-station CNN, at irakiske soldater er omkommet i angrebet. Ingen amerikanske soldater skulle ifølge kilden være dræbt.

Det iranske nyhedsbureau Fars skriver i et tweet, at “Irans hævn er begyndt”.

Det er en henvisning til det amerikanske militærs drab på den iranske general Qasem Soleimani i sidste uge i Bagdad.

Det iranske styre i Teheran har svoret at ville revanchere drabet.

Ifølge Irans Revolutionsgarde er angrebet mod luftbasen begyndelsen på operation “Martyr Soleimani”. Det skriver Bloomberg News.

Soleimani var leder af Quds-elitestyrken og en af Irans store helte. Han stod desuden Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, nær.

Qassem Soleimani blev tirsdag begravet i sin hjemby, Kerman, i den sydøstlige del af landet under overværelse af titusindvis af iranere.

Drabet på ham på irakisk jord udløste så stor modstand i Irak, at et flertal i landets parlament søndag stemte for et forslag om at kræve samtlige udenlandske soldater ud af landet.

USA har over 5000 soldater udstationeret i Irak. Sammen med andre udenlandske styrker som den fra Danmark indgår de i en koalition, som har trænet og støttet irakiske sikkerhedsstyrker mod truslen fra den militante bevægelse Islamisk Stat.

Nato besluttede mandag at suspendere sin træningsmission i Irak på grund af den aktuelle anspændte situation i området.

I begyndelsen af december var luftbasen Ain Al-Asad ligeledes udsat for et missilangreb.

/ritzau/