Trump: Dræbt iransk general planlagde stort angreb

Præsident Donald Trump siger, at den dræbte iranske general Qasem Soleimani var ved at planlægge “et stort angreb”.

Han tilføjer, at USA er parat ved et eventuelt iransk gengældelsesangreb, som vil blive besvaret. Pentagon siger, at et planlagt iransk angreb skulle have fundet sted “inden for få dage”.

I udtalelser til journalister fastslår USA’s præsident samtidig, at han vil overholde folkeretten og internationale love om beskyttelse af kulturarv, hvis det kommer til amerikanske angreb mod mål i Iran.

Trump fremsatte lørdag en stærkt omstridt udtalelse om, at USA har forberedt mulige angreb på 52 forskellige må i Iran – deriblandt flere, som har stor betydning for Irans kultur.

Han sagde, at angrebene ville blive gennemført, hvis Iran angreb amerikanere eller amerikanske interesser.

USA’s forsvarsminister, Mark Esper, siger tirsdag, at han ikke har modtaget nogen anmodning fra Irak om at trække amerikanske styrker ud af landet.

USA har 5000 soldater i Irak, hvor de træner og uddanner irakiske soldater og leder en koalitioner, som bekæmper Islamisk Stat.

Esper siger videre, at USA bør indstille sig på, at der kommer iransk gengældelse efter det amerikanske dronedrab på den magtfulde iranske general Qassem Soleimani.

/ritzau/AFP