Trump: Drab på general skal forhindre krig – ikke starte krig

USA dræbte den magtfulde iranske topgeneral Qassem Soleimani for at forhindre en krig, ikke for at indlede en ny krig.

Det siger den amerikanske præsident, Donald Trump, fredag aften dansk tid i en udtalelse om drabet på den iranske general Qassem Soleimani.

– Vi greb til handling i aftes for at stoppe en krig. Vi greb ikke til handling for at starte en krig, siger Trump.

– Vi søger ikke et regimeskifte, siger præsidenten på et kort pressemøde på sit resort Mar-a-Lago i Florida, hvor han befinder sig fredag.

Men Trump understreger ifølge tv-stationen CNN, at “det iranske regimes aggression i regionen – herunder dets brug af stedfortræderkrigere for at destabilisere nabolandene – må stoppe, og det må stoppe nu”.

Ifølge præsidenten havde den nu dræbte general Soleimani planer om at angribe amerikanske diplomater.

– Soleimani planlagde nært forestående og gruopvækkende angreb mod amerikanske diplomater og militærfolk. Men vi tog ham på fersk gerning og gjorde en ende på ham, siger Trump.

Han tilføjer, at han er klar til at tage et hvilket som helst skridt, der er nødvendigt for at beskytte amerikanske statsborgere, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Tidligere fredag forsvarede præsidenten på Twitter sin beslutning om at beordre drabet på den iranske general Qassem Soleimani.

Generalen var leder af Quds-elitestyrken i Irans Revolutionsgarde.

– General Qassem Soleimani har dræbt eller alvorligt såret tusinder af amerikanere over en længere periode og planlagde at dræbe mange flere … men blev taget!, skriver præsidenten.

Det var Trumps første væsentlige udtalelse efter drabet på Soleimani. Inden da havde han postet to tweets – et billede af det amerikanske flag og en kryptisk besked om, at “Iran vandt aldrig en krig, men tabte aldrig en forhandling”.

Trump skriver videre i sit tweet, at den dræbte general også var ansvarlig for drab på tusinder af demonstranter i Iran.

– Soleimani var både hadet og frygtet i landet, skriver Trump.

– De er ikke nær så kede af det, som lederne vil lade omverdenen tro. Han skulle være fjernet for mange år siden!
Soleimani blev dræbt i et amerikansk droneangreb tidligt fredag ved lufthavnen i den irakiske hovedstad, Bagdad.

I den kolonne af biler, der blev ramt, befandt der sig også fremtrædende folk fra en iransk støttet milits.

Soleimani blev af mange anset for at være den mest indflydelsesrige leder i Iran næstefter ayatollah Ali Khamenei.

USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, har sagt til de amerikanske tv-stationer Fox News og CNN, at angrebet mod Soleimani havde til formål at afværge et “forestående angreb”, som ville have bragt amerikanere i Mellemøsten i fare.

Han afviste at oplyse detaljer, men nøjedes med at sige, at det var en “vurdering på baggrund af efterretninger”, der førte til beslutningen om at dræbe Soleimani.

Den amerikanske stabschef, general Mark Milley, siger ligeledes, at USA havde “klare og utvetydige” efterretninger om, at den iranske general planlagde alvorlige angreb mod USA.

Milley advarer om, at Soleimanis planer “stadig kan ske”, selv om iraneren nu er dræbt.

Stabschefen tilføjer ifølge nyhedsbureauet Reuters, at “vi fuldt ud forstår de strategiske konsekvenser”, der er forbundet med angrebet.

Men risikoen ved ikke at gøre noget var større end risikoen for, at drab på Soleimani ville forværre forholdet til Iran markant, siger Milley.

– Er der en risiko? Ja, gu’ er der en risiko. Men vi arbejder på at dæmpe den, siger stabschefen.

Fredagens angreb på Soleimani kommer efter, at der i den seneste uge har været stigende spændinger mellem Iran og USA.

Her angreb proiranske militsmedlemmer USA’s ambassade i Irak efter et amerikansk angreb mod militsen Kataib Hizbollah.

/ritzau/