Iran: USAs drab på general er en farlig og tåbelig eskalering

Drabet af den iranske general Qassem Soleimani er en “ekstrem farlig, tåbelig eskalering” fra USA’s side.

Det skriver Irans udenrigsminister, Javad Zarif, på Twitter tidligt fredag morgen dansk tid.

– USA bærer ansvaret for alle konsekvenserne af landets skruppelløse handlinger, skriver han.

Meldingen fra Irans udenrigsminister kommer, som reaktion på at USA har udført et missilangreb nær den internationale lufthavn i Iraks hovedstad, Bagdad.

Her er blandt andet den højtstående iranske general dræbt.

Soleimani var øverstkommanderende for Quds-styrkerne, som er en særlig enhed af elitesoldater under Irans Revolutionsgarde, som er landets sikkerhedsstyrker.

Den tidligere leder af Irans Revolutionsgarde Mohsen Rezai skriver på Twitter, at USA kan forvente, at Iran vil hævne angrebet.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

– Soleimani har sluttet sig til sine martyr-brødre, men vi vil afkræve forfærdelig hævn over USA, skriver Mohsen Rezai.

Irans øverste sikkerhedsråd vil fredag mødes for at drøfte det “kriminelle” angreb, som har kostet general Qassem Soleimani livet i Bagdad.

Det oplyser Keyvan Khosravien, der er talsmand for sikkerhedsrådet, til det delvist statsejede nyhedsbureau Fars. Det skriver Reuters.

– De næste timer vil der blive afholdt et ekstraordinært møde i det højeste nationale sikkerhedsråd for at undersøge det kriminelle angreb på kommandør Soleimanis bil i Bagdad, som medførte hans martyrdød.

I USA bliver nyheden modtaget med både glæde og frygt.

– Qassem Soleimani var en ærketerrorist med amerikansk blod på hænderne, skriver Nikki Haley, USA’s tidligere FN-ambassadør, på Twitter.

– Hans død burde hyldes af alle fortalere for fred og retfærdighed. Jeg er stolt af præsident Trump for at gøre det stærke og rette.

Mindre begejstret er reaktionen fra Elizabeth Warren, som er en af kandidaterne til posten som Demokraternes præsidentkandidat ved valget i år.

– Soleimani var en morder, ansvarlig for tusindvis af menneskers død, herunder hundredvis af amerikanere, skriver hun.

– Men dette uansvarlige træk eskalerer situationen med Iran og øger risikoen for flere drab og en ny konflikt i Mellemøsten. Vores førsteprioritet må være at undgå en ny omkostningsfuld krig, fortsætter hun.

/ritzau/